Zdravlje

Zdravlje

Danas je Svjetski dan zdravlja: Ovo su navike koje vam mogu pomoći da živite dulje

zdravi zubi

Shutterstock

Svjetski dan zdravlja je globalni dan podizanja svijesti o zdravlju koji se svake godine obilježava 7. travnja. Organizira ga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi podigla svijest o specifičnoj zdravstvenoj temi od globalnog značaja i mobilizirala djelovanje za rješavanje zdravstvenih problema koji pogađaju ljude diljem svijeta.

Osiguravanje dugovječnosti često uključuje kombinaciju čimbenika uključujući genetiku, okoliš i izbor načina života. Dok genetika igra ulogu u određivanju životnog vijeka, životne navike mogu značajno utjecati na cjelokupno zdravlje i dugovječnost.

Evo nekoliko životnih navika koje mogu pridonijeti dugovječnosti:

Redovita tjelovježba

Redovita tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, jača srce i kardiovaskularni sustav, poboljšava cirkulaciju te smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i hipertenzije. Ciljajte na najmanje 150 minuta umjerene aerobne vježbe ili 75 minuta energične vježbe tjedno, zajedno s aktivnostima jačanja mišića dva ili više dana u tjednu.

Shutterstock

Zdrava prehrana

Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim bjelančevinama i zdravim masnoćama osigurava esencijalne hranjive tvari, antioksidanse i vlakna za podršku cjelokupnom zdravlju i dugovječnosti. Ograničite unos prerađene hrane, slatkih pića i prekomjernih količina natrija i zasićenih masti.

Vegani ili svejedi? Čija je prehrana bolja za kardiovaskularno zdravlje?

Adekvatan san

Kvalitetan san neophodan je za fizičko i mentalno zdravlje. Ciljajte na 7-9 sati sna po noći kako biste svom tijelu omogućili da se odmori, popravi i pomladi. Stvorite opuštajuću rutinu prije spavanja, izbjegavajte kofein i elektroničke uređaje prije spavanja i održavajte ugodno okruženje za spavanje.

Shutterstock

Upravljanje stresom

Kronični stres može imati štetne učinke na zdravlje i dugovječnost. Prakticirajte tehnike za smanjenje stresa kao što su meditacija svjesnosti, vježbe dubokog disanja, joga ili provođenje vremena u prirodi. Njegujte hobije i aktivnosti koje donose radost i opuštanje.

Održavajte društvene veze

Jake društvene veze i osjećaj pripadnosti povezani su s poboljšanim mentalnim zdravljem i dugovječnošću. Ostanite povezani s prijateljima, obitelji i članovima zajednice putem redovitih interakcija, aktivnosti i mreža podrške.

Ograničite konzumaciju alkohola

Pretjerana konzumacija alkohola može povećati rizik od bolesti jetre, kardiovaskularnih problema i određenih vrsta raka. Ograničite unos alkohola na umjerene razine, što se općenito definira kao do jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce.

Shutterstock

Izbjegavajte korištenje duhana

Pušenje je jedan od vodećih uzroka smrti koje se mogu spriječiti diljem svijeta i povezano je s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući rak, bolesti srca i respiratorne poremećaje. Izbjegavajte pušenje i izlaganje pasivnom pušenju kako biste poboljšali dugovječnost i opće zdravlje.

Redoviti zdravstveni pregledi

Redoviti zdravstveni pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema, omogućujući pravovremenu intervenciju i liječenje. Slijedite preporučene smjernice za preglede kao što su mjerenje krvnog tlaka, testovi kolesterola, mamografije i kolorektalni pregledi.

Shutterstock

Održavajte zdravu težinu

Pretilost je značajan faktor rizika za brojne kronične bolesti i može skratiti životni vijek. Nastojte održavati zdravu težinu kombinacijom uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe. Ciljajte na indeks tjelesne mase (BMI) unutar zdravog raspona (18,5-24,9).

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo