Zdravlje

Zdravlje

Digitalna tehnologija vam omogućuje da izaberete kakav osmijeh želite imati

Dr. Mato Paljetak, voditelj ordinacije Futura Dent Estetica

Digitalna stomatologija podrazumijeva korištenje računala i digitalnih uređaja u planiranju, prezentaciji i izradi protetskih nadomjestaka i implantata. Također omogućuje detaljan uvid u krajnji rezultat

Moderan i tehnološki napredan pristup rješavanju problema od samog je početka okosnica rada Futura Dent Estetice, ordinacije koja postoji već 20 godina. Ovi pioniri digitalnog načina rada počeli su još prije deset godina koristiti intraoralni skener, među prvima u Europi.

No nedavnim preseljenjem u atraktivan prostor unutar Kvaternik Plaze napravili su jedan potpuno neuobičajen iskorak za zubne ordinacije ponudivši svojim pacijentima, u suradnji s galerijom Barijera iz Zagreba, koncept Futura Art.

Sve više ljudi u zreloj dobi pati od škripanja zubima, za što je okidač stres

Riječ je o dinamičnom, višegodišnjem projektu koji transformira ordinaciju u jedinstveni izložbeni prostor, s djelima svjetski priznatih umjetnika. Izložbe na zidovima poliklinike izmjenjivat će se nekoliko puta godišnje. Trenutačno je u Futura Dent Estetici izložena zbirka djela Borisa Bućana, jednog od najistaknutijih hrvatskih slikara i grafičkih dizajnera.

Baš kao što želite

Osim po opuštenoj i prijateljskoj atmosferi u ugodnom i toplom okruženju, naša se ordinacija ističe i po korištenju digitalnog protokola rada u svim kliničkim situacijama. Pratimo svjetske trendove i kontinuirano ulažemo u edukaciju, novu opremu i uređaje. To pacijentima osigurava izrazito precizan i pouzdan rezultat terapije, kaže dr. Mato Paljetak, voditelj ordinacije Futura Dent Estetica te osoba zadužena za rješavanje najtežih protetskih i implantoloških slučajeva.

Predstavio nam je i svoj tim koji čine doktori dentalne medicine: dr. Elia Paljetak, specijalistica dječje stomatologije, jedna od rijetkih visokoeduciranih stručnjakinja za tu granu dentalne medicine u privatnom sektoru, koja rješava sve najzahtjevnije situacije kod mladih pacijenata, dr. Frano Visković, čije su područje interesa protetika i implantoprotetika, dr. Ana Marija Miličević, koja u timu radi konzervativnu i endodonsku terapiju te ortodontsku terapiju alignerima. Tu je i dentalni higijeničar Karlo Komljenović, vrlo bitan član tima zadužen za oralnu higijenu i edukaciju pacijentat e vrijedna asistentica Žanet Vukšić.

Shutterstock

Surađujemo i s nekoliko vrhunskih stručnjaka iz drugih grana dentalne medicine. Prelaskom u novi prostor pacijentima možemo ponuditi kompletnu i još kvalitetniju uslugu, od rendgenske dijagnostike (ortopan i CT) do svih grana stomatologije. Kod nas pacijenti mogu pronaći i zahvate koji se odnose na estetiku lica, hijaluronske filere i botoks, a u planu nam je i proširiti te usluge na estetiku cijele regije glave i vrat, kaže dr. Paljetak.

On se ujedno brine i za to da svaki pacijent izađe iz ordinacije s osmijehom kakav želi.

Prezentacija pacijentu

Dr. Paljetak objašnjava kako digitalna stomatologija podrazumijeva korištenje računala i digitalnih uređaja u planiranju, prezentaciji i izradi protetskih nadomjestaka i implantata u stomatologiji. U planiranju se to odnosi na rentgensku dijagnostiku, gdje se snima digitalni ortopan ili CBCT snimka, a što uvelike smanjuje količinu zračenja kojoj bi pacijent bio izložen.

Također, snimaju se fotografije i videozapisi koji daju podatke o obliku pacijentova lica te njegovoj mimici i pokretima čeljusti. Ono što dr. Paljetak ističe kao glavnu prednost digitalnog načina rada jest korištenje intraoralnog skenera, uređaja koji snima digitalni otisak čeljusti, zagriza i kretanje čeljusti i prenosi ih u računalo.

Shutterstock

Svi ti podaci zatim se internetski šalju u dentalni laboratorij u kojem se u programu za dizajniranje planira budući osmijeh pacijenta, njegovi protetski radovi, ali i položaj implantata koristeći sve ove informacije koje su im poslane iz ordinacije.

Uz navedeni način rada nema indikacije koju ne možemo planirati i riješiti, od protetike, implantologije pa i do ortodoncije, kaže dr. Paljetak, nastavljajući objašnjavati što je “smile design” i kako izgleda postupak dobivanja novog osmijeha.

Kako kaže, “smile design” uključuje planiranje budućeg osmijeha i prezentaciju projekta pacijentu. On se izvodi unutar računalnog programa koji je namijenjen za njegovu izradu, a može se prezentirati pacijentu na dva načina.

Zdravija alternativa za kuhano vino prema receptu slavnog chefa

Prvi način je klasična prezentacija na ekranu računala, koje osobno nisam pobornik. Tim načinom pacijent vidi idealan dizajn svojeg osmijeha, no to je nešto što u većini slučajeva nije ono što se na kraju terapije može i dobiti. Takav način potencijalno može dovesti do nerealnih očekivanja. Druga je metoda, koju mi u ordinaciji koristimo u svakom kliničkom slučaju, prezentacija “smile designa” izravno u ustima pacijenta – tzv. mock up ili idejni projekt osmijeha. Tako se pacijentu u usta prenosi plastična inačica njegovih budućih zubi, koja se zatim identično može prenijeti u konačni rad jer dentalni tehničar koristi identičan dizajn pri računalnoj izradi konačnog protetskog rada. Ovako svaki pacijent može biti siguran da će ono što mu je prezentirano na početku, dobiti i na kraju terapije, kaže dr. Mato Paljetak.

Ni teške kliničke situacije nisu prepreka

Trenutačno su digitalnim načinom rada obuhvaćene sve terapijske indikacije, kaže dr. Paljetak, te se mogu riješiti svi problemi s kojima pacijenti dolaze u ordinaciju.

Ovdje bih posebno istaknuo teške kliničke situacije u implantologiji, gdje često imamo manjak čeljusne kosti za ugradnju implantata. Digitalnim planiranjem i računalno navođenom implantologijom spajamo digitalni otisak čeljusti s CT snimkom pacijenta te pozicioniramo implantate točno u položaj unutar čeljusne kosti, gdje on mora biti prema budućem protetskom radu. Na osnovi tog plana izrađuju se kirurške vodilice koje navode svrdla i implantate u točan planirani položaj. Tako osiguravamo idealan položaj implantata, ali ujedno koristimo i svaki djelić milimetra kosti, što je u takvim teškim situacijama vrlo bitno. Ovim načinom rada možemo izbjeći nadogradnje kosti te zaštititi vitalne strukture unutar kosti, sinuse i živce, koji se pri ugradnji bez navođenja mogu nehotice oštetiti, rekao je dr. Mato Paljetak.

Shutterstock

Digitalne tehnologije koje se koriste

Osim CT uređaja i fotoaparata u planiranju, posebno treba istaknuti intraoralni skener, uređaj koji se koristi za uzimanje digitalnog otiska čeljusti. No on nije samo digitalni otisak već i uređaj za prenošenje informacija između ordinacije i laboratorija.

Osim što nudi puno veću preciznost nego klasični postupak uzimanja otiska sa žlicama i otisnim masama, puno je ugodniji za pacijenta jer nema neugodnog osjećaja, okusa ni situacija u kojima može doći do gutanja ili gušenja otisnom masom. Postupak uzimanja digitalnog otiska puno je brži i pouzdaniji, a ono što je najvažnije i – ponovljiv. Ako bilo koji dio skena nije dobar, on se vrlo brzo i jednostavno može u programu izbrisati i ponovno snimiti. Takav način rada omogućava uzimanje idealnog i preciznog digitalnog otiska kod svakog pacijenta i u svakoj kliničkoj situaciji. Intraoralni skener omogućuje nam i praćenje terapije, jer pri svakom budućem kontrolnom dolasku ponovnim skeniranjem situacije u ustima možemo usporediti skenove i vidjeti događaju li se kakve promjene u ustima pacijenta. Iduća bitna stvar je dentalni laboratorij, koji je opremljen i educiran za digitalni protokol rada. U takvom laboratoriju dentalni dizajneri na osnovi intraoralnih skenova u programu modeliraju buduće protetske radove te ih u CAD/CAM strojevima prenose u realnost od blokova cirkona ili keramike, objašnjava dr. Paljetak.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo