Zdravlje

Zdravlje

Dijeta za prevenciju raka: Smanjite rizik od bolesti prehranom

Svi znamo da hrana utječe na naše zdravlje i kvalitetu života, no u posljednje vrijeme nutricionisti sve češće dižu uzbunu oko činjenice koliko prehrana može zaista utjecati na rizik – ili smanjenje rizika – za rak.

Nevjerojatnih 25% od 18 milijuna slučajeva raka u SAD-u moglo bi se spriječiti poboljšanjem prehrane, pokazalo je istraživanje Harvard T.H. Chan Škole javnog zdravlja, prenosi WebMD.

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost može vas dovesti u opasnost od niza vrsta raka, uključujući rak dojke, jetre i debelog crijeva, među nekoliko drugih, kažu iz Američkog društva za rak.

Zdrava prehrana može pomoći u borbi protiv ovih bolesti smanjujući rizike povezane s pretilošću – ponajprije kronične upale, upozoravaju stručnjaci s Harvarda.

Evo zašto je važno konzumirati hranu bogatom cinkom

Razvijanje upale zbog loše prehrane uzrokuje skok razine inzulina, što može dovesti do faktora rasta sličnih IGF-1 inzulinu, rekao je Edward Giovannucci, MD, profesor nutricionizma i epidemiologije na Sveučilištu Harvard.

Kronična upala pridonosi raku

Ovi faktori rasta inzulina govore vašim stanicama da ima dovoljno hranjivih tvari i da te stanice trebaju nastaviti rasti.

Vjerojatno uzrokuje povećano stvaranje stanica, a samim time što se puno stanica dijeli, imate veće šanse da dobijete mutaciju koja će na kraju dovesti do raka, rekao je Giovannucci.

Shutterstock

Ali kronična upala koja uzrokuje rak (koja se može pojaviti tijekom dugog razdoblja loših prehrambenih navika) nije isto što i akutna upala, koja se može pojaviti nakon, recimo, udarca u nožni prst.

Kronična upala događa se godinama, a stanice postaju neregularne i mutiraju. To je vrsta upale za koju mislimo da prehrana može imati utjecaja, kao i na stvari koje bi bile vrlo važne u uzroku raka, rekao je dr. Timothy Rebbeck, profesor prevencije raka na Harvardu.

Stručnjaci su istražili vrste hrane i pića koje biste trebali konzumirati kako biste smanjili rizik od raka, razotkrili uobičajene mitove vezane uz rak i prehranu te dali praktične savjete kako dosljednu prehranu koja promiče zdravlje učiniti dostižnijom:

Pretežno biljna prehrana

Dijeta koja se uglavnom sastoji od biljaka izvrstan je dugoročni prehrambeni plan koji promiče zdravlje, prema Elizi Leone, registriranoj dijetetičarki i voditeljici wellnessa u Restaurant Associates. Ovo se ne smije brkati s prehranom koja se svodi isključivo na biljke.

Shutterstock

Dala je primjer “Harvardskog zdravog tanjura”. To znači da vaš tanjur treba sadržavati 50% voća i povrća, 25% cjelovitih žitarica/žitarica/škroba i 25% proteina. Proteini mogu uključivati životinjske proteine (kao što su jaja, mliječni proizvodi, nemasno meso) ili biljne proteine (kao što su tofu, grah, orašasti plodovi). Pretjerano prerađeno meso, poput delikatesnog mesa i crvenog mesa, treba jesti umjereno.

Upala, inzulin i pretilost na neki način idu zajedno, a prerađena hrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata (npr. bijeli kruh) i zasićenih masti u početku doprinosi višku unosa kalorija. Kronična upala važna je za rak. Stoga mislim da je prerađena hrana definitivno važan dio jednadžbe, rekao je Giovannucci.

Cjelovita hrana

Veliku većinu vaše prehrane trebala bi činiti cjelovita hrana, poput one iz zemlje, i trebali biste biti vrlo svjesni veličine svojih porcija, rekao je dr. Rebbeck.

Cjelovita prehrana uključuje hranu poput riže, krumpira, graha, voća i povrća u odnosu na prerađenu hranu poput kruha, kolačića i tjestenine.

Dokazi za to dolaze iz studija na ljudima, kao i studija na životinjama, da restrikcija kalorija može biti od velike pomoći. Populacije koje imaju ograničen unos kalorija obično su zdravije, imaju manje raka i manje kardiovaskularnih bolesti. Životinjski modeli koji su napravljeni pokazuju istu stvar, rekao je Rebbeck.

Shutterstock

Liječnici savjetuju jednostavan način da pazite na svoje porcije – koristite manje tanjue, poput onih za salatu, za svoje obroke.

Smanjite alkohol

Sigurno se sjećate istraživanja koja govore da jedna ili dvije čaše crnog vina svake večeri promiču zdravlje kardiovaskularnog sustava. Neki stručnjaci sada odbacuju tu tvrdnju – posebno kada se govori o riziku od raka i konzumiranju alkohola.

Zapravo, istraživanja pokazuju da ne postoji “sigurna” vrsta alkohola, rekao je Rebbeck.

Ove biljke čiste zrak, smanjuju stres i potiču san, prema studiji NASA-e 

Alkohol je kancerogen klase 1 (što znači da može uzrokovati rak), prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka. Konzumiranje većih količina alkohola na redovnoj bazi je posebno povezano s raznim vrstama raka.

Možda se ne želite odreći pive nakon nogometa, posla ili koktela s prijateljicama. Ali mnoge stvari u životu dolaze s rizikom i možete odlučiti donijeti pametnije odluke poput smanjenja unosa alkohola s čestog na povremeno, rekao je.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo