Zdravlje

Zdravlje

Djeca čije su majke bile pod stresom tijekom trudnoće imaju veće šanse patiti od ADHD-a

Trudnice pod stresom potiču kemijske procese u tijelu koji mogu promijeniti razvoj mozga bebe u maternici, vjeruju stručnjaci

Djeca čije su majke bile pod stresom tijekom trudnoće imaju veće šanse završiti s ADHD-om pokazala je analiza 55 znanstvenih studija. Ta bi djeca također mogla biti i agresivnija te pokazivati znakove ‘opozicijskog prkosnog poremećaja’ (ODD), koji uključuje negativno ponašanje, osobito prema autoritetima poput roditelja i učitelja.

Veća je vjerojatnost i za ‘poremećaje ponašanja’ (CD) koji često uključuju izrazito antisocijalno ponašanje poput krađe, tučnjave i vandalizma.

Shutterstock

Sustavni pregled uključio je studije s više od 45.000 sudionika, koje su se uglavnom fokusirale na depresiju i anksioznost.

Vanjsko ponašanje njihove djece, poput neprijateljstva i agresije, umjesto internaliziranog ponašanja, poput tjeskobe, i jesu li imali uvjete ADHD, ODD i CD, zatim su ispitani u dobi od dvije do 18 godina.

Pokazalo se da dječaci i djevojčice imaju veću vjerojatnost da će pokazivati znakove ADHD-a, ODD-a i CD-a ako su njihove majke bile depresivnije, tjeskobnije i pod stresom tijekom trudnoće.

Je li uobičajen izljev bijesa (tantrum) vašeg djeteta ustvari simptom ADHD-a? – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Razlog leži u tome što majke pod stresom potiču kemijske procese u tijelu koji mogu promijeniti razvoj mozga njihove bebe u maternici, vjeruju neki stručnjaci.

Promjene mozga u maternici povezane su s razlikama u tome kako mala djeca reagiraju na stres i reguliraju svoje ponašanje, što dovodi do problema u ponašanju.

Shutterstock

Možda postoji dobar evolucijski razlog za to, jer tijelo uznemirene majke signalizira djetetu u maternici da se nalazi u prijetećem okruženju, tako da ono može imati koristi od toga što će biti svjesnije prijetnji i snažnije reagirati na njih kada se pojave u svijet.

Naše istraživanje sugerira da psihološki stres tijekom trudnoće ima mali, ali uporan učinak na dječji rizik od agresivnog, dezinhibiranog i impulzivnog ponašanja. Ova otkrića dokazuju da pružanje široko dostupne skrbi o mentalnom zdravlju i podrške tijekom trudnoće može biti kritičan korak u sprječavanju problema u ponašanju u djetinjstvu, rekla je Dr. Irene Tung, koja je vodila studiju.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo