Zdravlje

Zdravlje

Dolazi ljeto, čuvajte se neugodne upale mjehura

Bolno i otežano mokrenje može biti znak mnogih problema, ali može biti i znak upaljenog mjehura.

Zašto su žene sklonije dosadnim i iritirajućim simptomima upale mjehura, posebno tijekom vrućih ljetnih mjeseci?

Ima nešto u ženskoj anatomiji

Zdjelično dno kod žena ima tri otvora u neposrednoj blizini: uretralni otvor (za mokrenje), vaginalni otvor i anus. Ženska mokraćna cijev je relativno kratka, a ako bakterije (koje se nalaze po cijelom tijelu, ali su posebno velike u našim crijevima) pronađu put prema do nje, mogu vrlo brzo doći do vašeg mjehura.

Infekcije mokraćnog sustava odnose se na bilo koji dio urinarnog trakta (bubrega, uretere, itd.), ali najčešća je upala mokraćnog mjehura, također poznata kao cistitis. Ne samo da je to najčešća infekcija mokraćnog sustava, već je i jedna od najčešćih infekcija u žena – 1 od 2 žene doživjet će je barem jednom u životu. IMS uglavnom uzrokuje Escherichia coli, vrsta bakterije koja inače živi u našim crijevima. Budući da je otvor zatvoren, ne mora putovati daleko do vašeg mjehura. Prva linija obrane je vaginalna mikrobiota, uglavnom sastavljena od laktobacila. Ove dobre bakterije bore se protiv loših bakterija, sprječavajući njihov rast izvan crijeva.

Upala mokraćnog mjehura i ljeto

Sjećate se kad ste bili dijete i vaša je majka uvijek inzistirala da presvučete mokri kupaći kostim kako biste izbjegli infekciju mjehura? Je li sve to besmislica? Ne nužno. Kada je mokar, kupaći kostim zadržava vlagu oko vulve. Vulva je vrlo osjetljivo mjesto koje zahtijeva ravnotežu – dovoljno zraka, zdrav mikrobiom, pažljivu njegu – shvatili ste bit. Kupaći kostimi obično nisu toliko prozračni, pa zadržavaju zrak i, kada su mokri, zadržavaju vlagu. U kombinaciji s tamom, sve to stvara savršeno mjesto za rast kvasca. Da, dobro ste pročitali, kvasac. Gljivice, kao što je candida, normalno žive u vašoj vagini i normalan su dio vašeg vaginalnog mikrobioma. Ali kada su uvjeti dobri (kao što je nošenje mokrog kupaćeg kostima), mogu prerasti i početi stvarati probleme. Ovi problemi mogu izgledati slično ili ponekad isto kao upala mjehura. Još jedna stvar koju treba napomenuti je da kada se vaginalni mikrobiom izbalansira, postoji veća vjerojatnost da se loše bakterije počnu razvijati i uzrokovati upalu mjehura.

Zašto vam se stalno ponavlja upala mjehura? Urolog upozorio na najčešće greške

Znakovi i simptomi

Budući da je upala mjehura prilično česta, korisno je znati na što treba obratiti pozornost. Intimina donosi vodič o uzrocima, simptomima i liječenju. Upala mjehura može se manifestirati različitim simptomima, od kojih su neki isti kada imate gljivičnu infekciju:

● Hitnost
Vjerojatno najčešći znak infekcije mokraćnog mjehura – možda imate stalnu želju za mokrenjem iako samo za kap ili dvije. Iako to također može biti znak gljivične infekcije, osobito ljeti.

● Bol
Bol može varirati od blagog pritiska do grčeva u donjem dijelu trbuha ili stalne boli. Mogu biti jaki, a najvažnije je u ovoj situaciji ostati miran i potražiti liječničku pomoć, jer mogu postojati i drugi problemi koji uzrokuju jaku bol.

● Osjećaj peckanja tijekom mokrenja
Pečenje je čest simptom i može biti toliko neugodno da osjećate mučninu kada morate na wc. Hidratacija pomaže smanjiti osjećaj pečenja.

● Tamni urin
Vaša mokraća može promijeniti boju i miris zbog bakterija. Recimo da ste primijetili da boja ne posvjetljuje čak ni uz dovoljno tekućine ili vidite crvenkastu boju urina uz neke druge simptome. U tom slučaju postoji velika vjerojatnost da imate infekciju mjehura.

● Povišena tjelesna temperatura ili bolovi u leđima mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg, stoga svakako potražite liječničku pomoć ako osjetite ove simptome.

Shutterstock

Liječenje upale mokraćnog mjehura

Najbolji način da liječite upalu mokraćnog mjehura je da je spriječite. To možete postići općim mjerama koje nisu ni zamorne niti teške. Prva je hidratacija. Hidratacija fizički ispire bakterije iz mjehura (upamtite, mjehur nije sterilan i neke bakterije mogu biti prisutne čak i ako nemate infekciju mjehura); zato je i preventivna mjera i mjera liječenja. Kad se počnete hidratizirati, možda ćete početi više mokriti, ali to je u redu. Kad smo već kod mokrenja, ne zaboravite otići na wc nakon seksa, a pri brisanju se svakako obrišite od naprijed prema natrag! Nakon intimnog odnosa, presvucite se u gaćice od prirodnih tkanina i koristite proizvode za osjetljivu kožu.

Upala mjehura: Ovo su prirodna rješenja za olakšavanje neugodnih simptoma

Ako prevencija ne uspije, trebat ćete posjetiti liječnika – ponekad ćete imati sve simptome, ali uzrok možda neće biti upala mokraćnog mjehura – zato je važan pregled. Ako je razlog upala mokraćnog mjehura, dobit ćete antibiotike, no svakako se hidrirajte i njegujte. Imate samo jedno tijelo, stoga ga volite i brinite o njemu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo