Zdravlje

Zdravlje

Epiduralna, epiziotomija, carski rez… Evo kako porod zauvijek mijenja ženu

Foto: Shutterstock

Na pitanje će svi odgovoriti naravno, novi život nas itekako mijenja i mi dobivamo niz uloga koje smo prije samo sanjali.

Ipak ne želim naglasiti tu činjenicu nego onu o kojoj se malo ili gotovo nikada ne govori. Porod može imati nekoliko medicinskih zahvata koji itekako mijenjaju ženu.

Epiduralna analgezija

Najblaža posljedica je uz epiduralnu analgeziju, injekcija koja se daje za smanjenje bolova nakon informiranog pristanka. Samo postavljanje katetera nije bolno jer se prethodno na mjesto aplikacije daje lokalna anestezija. Nakon lokalne anestezije, između dva susjedna lumbalna kralješka, uvodi se specijalna igla u epiduralni prostor, a nakon toga se kroz nju postavlja kateter u dubinu do 4 cm. Igla se uklanja, a kateter se fiksira  na kožu i ostaje do kraja poroda. Svi lijekovi daju se kroz kateter.

Kao i svaki medicinski postupak tako i ovaj može dovesti do ranih i kasnih komplikacija. U 14 % posto slučajeva dolazi samo do djelomične analgezije, U 80 % slučajeva dolazi do pada tlaka koji se rješava  okretanjem rodilje na bok i davanjem infuzije.

  Česta pojava je treskavica koja kratko traje i ne zahtijeva nikakvu medicinsku intervenciju. Mogu se javiti i glavobolje koje su najčešće prolazne i rješavaju se analgeticima. Ako je glavobolja jaka te se pojačava pri pokretu, znači da je prilikom postavljanja epiduralnog katetera oštećena dura. Liječi se mirovanjem, infuzijama, analgeticima te postavljanjem „krvne zakrpe“ na mjesto postavljanja katetera. Teže komplikacije su prolazno neurološko oštećenje, a vrlo teške su epiduralni apsces.

Kiretaža – pitanja koja ste postavili i odgovori liječnika

Gdje je tu fizioterapeut?

Potreba za tretmanom fizioterapeuta može biti neposredno nakon poroda kada rodilja pati od jake glavobolje jer je epiduralni prostor traumatiziran ubodom i kateterom pa je nužna kraniosakralna terapija da se smire simptomi. U bili kojem vremenu nakon zahvata žena se može javiti na osteopatsko ili miofascijalno fizioterapijsko testiranje da se ustanovi opseg ožiljka i da ga se adekvatno tretira. Nijedna žena nema obavezu trpjeti glavobolje ili druge simptome nakon poroda.

Drugi izazov je C sekcija ili u narodu poznat kao Carski rez. Ponekad se planira zbog rizika poroda, a ponekad je po želji rodilje.

Nakon početka djelovanja spinalne analgezije ili opće analgezije (uspavljivanja) kirurg otvara pristup maternici rezom duljine oko 15 cm kroz sve slojeve tkiva od kože do maternice. Nakon vađenja bebe i posteljice kirurškim koncem se šivaju svi slojevi tkiva. Rodilja osjeća pritisak, a ne bol. Ipak o svim rizicima zahvata nužna je konzultacija jer kao i svaka operacija i C sekcija ima rizike kojima su sklonije žene s viškom kilograma ili dodatnim bolestima, a manje komplikacija se javlja kod planiranog nego kod hitnog zahvata.

Prehrana majke – kako se hraniti u trudnoći i za vrijeme dojenja

Rizici za majku mogu biti teže ozljede maternice koje zahtijevaju dodatnu operaciju, te ozljede mokraćnog mjehura ili mokraćovoda, ali i tromboembolijske bolesti (krvni ugrušci). Od 1000 poroda kod njih 20 zamijećene su i male razderotine na bebi, sedam žena će imati povećan rizik rupture maternice tijekom sljedeće trudnoće/porođaja pa se  ponovni carski rez nudi za buduće porođaje. Činjenica je da majke nakon C sekcije trebaju odmah svojoj bebi, a ponekad bolnost ometa dojenje i ostale aktivnosti majke i žene.

Gdje je tu fizioterapeut?

Ako nije uz rodilju u bolnici da je pripremi za svakodnevno funkcioniranje, bit će potreban kasnije tijekom života. C sekcija sa svojim ožiljkom uzrokuje skraćenje fascija donjeg dijela trbuha ali i ožiljkasto sraštavanje svih organa koji su šivani. Tako se maternica funkcionalno smanjuje na mjestu ožiljka,  a zdjelični obruč se naginje naprijed i dolje, pa se javljaju skraćenja mišića: prednjeg dijela natkoljenice/donjeg dijela leđa, preko kralježnice se prenose sile pa se skraćuju mišići prednjeg gornjeg dijela prsnog koša / stražnji dio vrata. Suprotno tome se gubi aktivnost mišića stabilizatora stajanja – gluteusa / abdominalne preše – trbuha, a u području gornjeg dijela tijela smanjene funkcije su mišići stabilizatori lopatica koje bježe prema naprijed i mišići lica koji gube zategnutost.

Od simptoma javljaju se bolovi područja donjeg dijela leđa, ali i promjene ciklusa i bolovi donjeg dijela trbuha, glavobolje i trnci u rukama, zujanje u ušima i loš oslonac stopalima jer se težište tijela pomiče na prednji dio stopala koje se širi i gubi se oslonac prstima. Fizioterapijsku procjenu i početak tretmana možete potražiti nakon 3 mjeseca od C sekcije ili bilo kada kasnije u životu jer uvijek vrijedi osloboditi blokade i vratiti funkciju tkivima. Naročito se preporučuje ženama koje žele novo majčinstvo da provjere status ožiljka i eventualne blokade koje bi mogle utjecati na uspješnu trudnoću.

Najmanje se govori o epiziotomiji – urezu međice. Kao i ostali, i ovaj ožiljak u životu žene može izazvati različite posljedice o kojima se često ne govori.

Iako se kod nas provodi učestalo, osobito kod prvorotkinja, prema spoznajama Svjetske zdravstvene organizacije ne postoji vjerodostojna opravdanost za rutinsku epiziotomiju.  Neozlijeđena međica dugo je vremena predstavljala dokaz vještine primalja u obavljanju normalnog porođaja, a do 70-ih godina prošlog stoljeća primalje epiziotomiju nisu upotrebljavale.

Cilj je da bude što manje epiziotomija, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije broj epiziotomija ne bi trebao prelaziti 20 posto, a optimalan postotak bi trebao biti oko 10 posto i to kod ugrožene bebe ili očuvanja funkcije majke.

Epiziotomija prouzrokuje bol u poslijeporodnom razdoblju, koja može trajati tjednima ili mjesecima. Radi boli je narušeno povezivanje majke i djeteta, dojenje i spolni život žene zbog dispareunije -bolnog snošaja nekim ženama je narušeno i samopouzdanje.

Osim pripreme međice koje vodi kao i porod primalja postoje i masaže i vježbe koje se savjetuju ženama.

Fizioterapeuti se uključuju terapijskim postupcima nakon 3 mjeseca od poroda ili u trenutku javljanja simptoma boli, prolongirane neosjetljivosti područja ili problema disbalansa oslonca jer se jedna natkoljenica intenzivno rotira prema sredini tijela i uzrokuje niz popratnih iskrivljenja ili bolova.

Zaključak je da se svaka žena fizički mijenja nakon poroda ne samo kao prirodni proces, već zbog niza posljedica o kojima se malo priča, a puno trpi. Od blagih simptoma glavobolje i javljanja celulita donjeg dijela tijela zbog blokirane cirkulacije, preko križobolja i boli područja ramenog obruča do svih simptoma reproduktivnih organa i hormonskih poremećaja. Žene žele i trebaju uživati u majčinstvu, a fizioterapija može pomoći prepoznati problem i riješiti ga.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo