Zdravlje

Zdravlje

Evo koliko često zapravo trebamo mijenjati četkicu za zube

Promijenite li četkicu za zube nakon svake bolesti? Držite li ju nezastićeno u kupaonici? Ako je odgovor “ne”, stručnjaci upozoravaju da ozbiljno možete ugroziti svoje zdravlje.

Kada je riječ o čišćenju zubi, pravila su prilično jasna: stomatolozi preporučuju pranje zuba dva puta dnevno, dvije minute, pastom za zube s fluorom — sve manje ugrozit će zdravlje i izgled vaših zubi.

Shutterstock

Zanemarivanje važnosti redovite promjene četkice za zube može vas učiniti ranjivima na nakupljanje bakterija i klica. Ne samo da to može dovesti do lošeg zadaha i nakupljanja plaka, već vas također može izložiti riziku od infekcija i bolesti, upozorava stomatolog Chris Kim.

Evo što stomatolog kaže o vodici za ispiranje usta – ne pomaže koliko mislite

U teškim slučajevima, nebriga o zubima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput bolesti srca i dijabetesa.

I ručne četkice za zube i električne glave četkica treba mijenjati svaka tri mjeseca i nakon svake bolesti. To je zato što čekinje četkice za zube imaju tendenciju nakupljanja klica i mogu razmnožavati bakterije ako ih koristite dok ste bolesni, kaže diplomirana dentalna higijeničarka Whitney DiFoggio.

Shutterstock

Zašto moram mijenjati četkicu za zube barem svaka tri mjeseca?

Čekinje su izložene brojnim drugim stvarima koje radite u kupaonici, pogotovo ako ne zatvorite WC dasku kada puštate vodu. Ako ostavljate četkice za zube, proizvode za oralnu njegu, proizvode za njegu kose ili druge kozmetičke proizvode nepokrivene u kupaonici, stvarno biste trebali zatvoriti poklopac WC školjke prije ispiranja jer je istraživanje o temi mikrobnih opasnosti od ispiranja WC-a, iskreno, prilično neugodno za čitanje, objašnjava stomatolog Jordan Weber.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo