Zdravlje

Zdravlje

Evo zašto je opasno tijelu oduzeti ugljikohidrate i koliko ih je potrebno unijeti na dan

Većina licenciranih stručnjaka za prehranu upozorit će na opasnost odlaska u bilo kakvu krajnost s prehranom. Posebno je zabrinjavajuća buka oko ograničavanja ugljikohidrata, jer tijelu oduzimate jedan od glavnih izvora energije

Prehrana je vrlo osobna stvar. Dok se neki osjećaju najbolje ako redovito uživaju u blagodatima slatkog krumpira, kruha od cjelovitog zrna i smeđe riže, drugi će se osjećati najbolje uz čiste, nemasne proteine ​​i povrće. Neke moderne dijete, poput Atkinsove i ketogene (keto), potiču mršavljenje ograničavanjem ugljikohidrata, što tijelo gura u stanje “ketogeneze” – razdoblje kada tijelo koristi mast kao izvor energije, umjesto ugljikohidrata.

Ne odlazite u krajnost

Većina licenciranih stručnjaka za prehranu upozorit će na opasnost odlaska u bilo kakvu krajnost s prehranom. Posebno zabrinjava trend oko ograničavanja ugljikohidrata, jer kada uklonite hranu poput žitarica, tijelu oduzimate jedan od glavnih izvora energije kao i neke čvrste hranjive tvari. To postaje problem kada se pojave znakovi da ne jedete dovoljno ugljikohidrata poput ​​glavobolje, zatvora, umora, lošeg fizičkog stanja, i mnogih drugih. Dakle, koliko grama ugljikohidrata vam je stvarno potrebno na dan? 

Ugljikohidrati su primarni izvor energije u tijelu. Ključno je imati odgovarajuće količine ugljikohidrata za održavanje mentalne jasnoće, budnosti i mnogih drugih kritičnih tjelesnih funkcija, uključujući pravilnu probavu, imunitet, energiju i rast, kaže registrirana dijetetičarka Maggie Michalczyk, koja ugljikohidrate opisuje kao primarno gorivo za mozak i stanice

Dijetetske smjernice Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država preporučuju da od 45% do 65% dnevnih kalorija treba dolaziti iz ugljikohidrata. Za prosječnu prehranu od 2000 kalorija, to bi bilo otprilike 900 do 1300 kalorija. Jedan gram ugljikohidrata sadrži četiri kalorije, pa ako računate svoje makronutrijente, to bi bilo između 225 i 325 grama ugljikohidrata dnevno. Prema Michalczyk, naš unos ugljikohidrata trebao bi biti usmjeren na složene ugljikohidrate.

Prehrana bolja od trbušnjaka: Evo koliko morate izbaciti da bi dnevno unijeli 500 kalorija manje

Što su složeni ugljikohidrati?

Evo koji su ugljikohidrati “dobri”, a koje biste trebali uzeti u obzir kao povremene poslastice.

Jednostavni ugljikohidrati su rafiniraniji i prerađeniji, što ih čini manje hranjivim. Hrana s jednostavnim ugljikohidratima uključuje bijelu tjesteninu, kruh i zapakirane grickalice. Oni se nazivaju ‘jednostavnim’ jer se lako probavljaju i apsorbiraju, što također može brže povisiti šećer u krvi, uzrokujući skok i pad., , kaže Michalczyk.

Složeni ugljikohidrati, s druge strane, pomažu usporiti skok šećera u krvi i pomažu vam da se dulje osjećate sitima. Michalczyk ojašnjava kako oni daju više održive energije i hranjivih tvari te sadrže vlakna koja im pomažu da se sporije probavljaju, sprječavajući skok šećera u krvi. Michalczyk sugerira da se dovoljan unos vlakana može lako postići ako svojoj prehrani dodate više izvora složenih ugljikohidrata.

Shutterstock

Što su neto ugljikohidrati?

Budući da su vlakna neprobavljivi ugljikohidrati, zapravo se ne razgrađuju u vašem sustavu. Umjesto toga, vlakna se kreću kroz vaš sustav, dok istovremeno pogoduju zdravlju crijeva, probavnog sustava i debelog crijeva. To znači da bi složeni ugljikohidrati, koji obično imaju veliku količinu dijetalnih vlakana, također imali ukupni neto broj ugljikohidrata. Neto ugljikohidrati su ukupna količina ugljikohidrata koju konzumirate kada oduzmete grame vlakana od ukupnog broja ugljikohidrata. Na primjer, ako kriška kruha od cjelovitih žitarica ima 20 grama ugljikohidrata, ali pet grama vlakana, to bi značilo da je neto broj ugljikohidrata 15 grama za tu krišku.

Prehrana za svaki tip kože: Što jesti ako imate suhu ili masnu kožu – nije svejedno!

Ako unosite dovoljno vlakana, vaš neto broj ugljikohidrata je nešto što obično ne bi trebalo zabrinjavati. Neto broj ugljikohidrata obično je važan za dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, poput keto, koja dopušta konzervativnih 20 grama neto ugljikohidrata dnevno ili manje. Svaka dijeta s manje od 130 grama ugljikohidrata (ili manje od 26% vaših dnevnih kalorija) smatrala bi se “niskom razinom ugljikohidrata”.

Gdje pronaći složene ugljikohidrate?

Ako želite dodati zdrave izvore složenih ugljikohidrata u svoju prehranu, Michalczyk je podijelila popis:

Cjelovite žitarice: smeđa riža, kvinoja, kruh od cjelovitog zrna pšenice i zob
Mahunarke: leća, slanutak, crni grah, grašak
Povrće: slatki krumpir, tikva, brokula
Voće: jabuke, banane i bobičasto voće

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo