Iako ne pijete, možda uništavate svoju jetru na obih sedam načina - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Iako ne pijete, možda uništavate svoju jetru na obih sedam načina

Jetra je vrlo važaan organ čija je funkcija nezamjenjivva. Naučite što joj šteti

Osim onih poznatih ubojica zdrave jetre, kao što su pretjerana konzumacija alkohola i uzimanje previše lijekova, postoje i drugi faktori koji mogu utjecati negativno na zdravlje ovog važnog organa. 

Jetra je zaslužna za brojne funkcije u organizmu, poput rješavanja otpada i održavanja ravnoteže šećera u krvi. Kako biste zaštitili zdravlje jetre, pokušajte izbaciti ove štetne navike. 

Bolesni bubrezi, srce, jetra pa i trudnoća – ova stanja može otkriti stanje vaših nogu

1. Previše gaziranih napitaka 

Alkohol nije jedini napitak koji može uzrokovati bolesti jetre. Iznimno destruktivne su i velike količine gaziranih napitaka. Studije su pokazale da osobe koje piju previše ovakvih napitaka imaju puno veći rizik da će razviti nealkoholnu bolest jetre, a a tu je i rizik od upala, fibroza pa i ciroze. 

2. Uzimate previše suplemenata

Nutricionisti kažu kako nepotrebni suplementi mogu također imati negativan utjecaj na zdravlje jetre. Ne uzimajte ih na svoju ruku već se posavjetujte s liječnikom. Neki od prirodnih pripravaka mogu imati negativan utjecaj na jetru i bubrege pa se može javiti zatvor.

Shutterstock

Suplementi se rastvaraju u organizmu kao i hrana, a višak će se filtrirati kroz jetru i bubrege te bna kraju izbaciti kroz urin. Velike količine nepotrebnih suplemenata mogu jetru staviti u stanje stresa. 

3. Loša prehrana

Zdrave prehrambene navike i balansirana prehrana  s razlogom se ističu kao ključne za zdravlje jer jetra ne može podnijeti baš sve što joj priredite. Previše loše hrane može lako utjecati na pretjeran rad jetre i poticati ju da pohranjuje sav višak masnoća koje nije uspjela razbiti.

To može dovesti do upalnih procesa i oštećenja stanica jetre. Ukratko, loša prehrana i nezdrave prehrambene navike stavljaju jetru u stanje stalnog rada sve do granice kad više neće moći obavljati svoj posao i neće moći funkcionirati kako treba.

Svi su ludi za suhim četkanjem, i to ne bez razloga!

4. Premalo sna

Nažalost, većina ljudi ne razumije koliko manjak sna može negativno utjecati na zdravlje organizma. Uz sve moguće nevolje, manjak sna će posebno oštetiti jetru radi oksidativnog stresa koji može ometati sposobnost organizma da procesuira masnoće.

Rezultat može biti nakupljanje kilograma, razvoj dijabetesa i bolesti srca. Ne treba spomenuti da je jetra jedan od organa koji najviše rade u tijelu pa joj treba tih 8 sati odmora dok mi spavamo. Kada se radi o stalnom manjku sna, proces eliminacije toksina se ometa i jetra će biti oštećena. Dakle, pokušajte spavati barem 8 sati kako bi dozvolili jetri da se odmori i neometano radi tijekom dana.

Shutterstock

5. Fizička neaktivnost

Sjedilački način života opsaan je za zdravlje iz puno razloga, a jedan od njih je i što je veliki čimbenik rizika za razvoj nealkoholne bolesti jetre. Manjak aktivnosti potiče razvoj upala, fibroza, a potom i nealkoholne masne jetre. Važno je stoga pronaći balans i uključiti aktivnosti u svakodnevicu.

6. Konstantan stres

Prekomjerna i dugotrajna izloženost stresu ima loš učinak na cijeli organizam pa tako i na jetru. Istraživanje sa Sveučilišta u Edinburghu pokazalo je moguću povezanost između visokih razina stresa (simptomi anksioznosti i depresije) i smrtnih slučajeva koji su posljedica raznih bolesti jetre.

Iako ovi rezultati zahtijevaju daljnju procjenu, mnogi u medicinskoj zajednici prepoznaju da postoje veze između uma i tijela. Tradicionalna kineska medicina tisućama godina propovijeda kako je većina organa povezana s emocijama. Tako smatraju da je jetra povezana s bijesom na način da bijes blokira protok energije jetre.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo