Zdravlje

Zdravlje

Imate samo minutu ili deset minuta slobodno? Brzo se riješite stresa na ove načine

Pogledajte kako se svatko može opustiti bez obzira na to koliko vremena ima

Samo uz jednu slobodnu minutu u danu možete se lako riješiti stresa ili barem malo opustiti. Pritisnite određene dijelove tijela. Čini se kako ipak postoji “dugme” za opuštanje. Između tetiva, dva ili tri prsta iznad centra zapešća nalazi se točka koja vas može spasiti od stresa. Treba ju pritisnuti i držati lagano stisnutom jednu minutu, a tako ćete opustiti živčani sustav. 

Uravnotežite disanje

Stručnjaci kažu da ako usporite disanje možete izaći iz one stresne situacije u kojoj se tijelo bori za “opstanak”, što je zapravo normalna reakcija u stresnoj situaciji. Disanjem možete smanjiti količinu hormona kortizola. Udahnite i izdahnite kroz nos tako da brojite do pet dok udišete i dok izdišete. Radite ovo jednu minutu i osjetit ćete kako vas stres napušta. 

Nije mit – seks će usporiti starenje čak i ako u njemu ne uživate!

Ako imate pet minuta

Cuclajte bombon

Kad ste pod stresom tijelo ulazi u jedno stanje depresije, kažu stručnjaci, a mozak onda ne može uživati u trenutku. No, kada cuclate mentol bombon, aktivirat ćete dio mozga koji je zaslužan za pozitivne zadatke, u ovom slučaju koncentracija će biti na mentolu. 

Zagrlite sami sebe

Ne mislimo na običan zagrljaj, već zagrljaj leptira. Položite lijevi dlan na desno rame, a desni dlan na lijevo, tako da vam se ruke na prsima preklapaju. Lagano naizmjenično pljeskajte dlanom o rame pet minuta. Stručnjaci vjeruju da takva dvostruka stimulacija obje strane tijela za posljedicu ima relaksaciju, baš kao i kada ljuljate bebu da biste je uspavali. 

U dvojbi ste? Ne dajte da pritisak donosi vaše odluke

Pospremite okolinu

Kaotična okolina stvara više stresa. Uzmite nekoliko minuta kako biste pospremili životni prostor i osjećat ćete se bolje. Istraživanja pokazuju da kada radite nešto svojim rukama, to ima terapeutski učinak na mozak. Ne morate se baciti na veliko sezonsko spremanje, samo čišćenje mrvica sa stola za početak, dobro će doći.

Ako imate deset minuta

Razmišljajte o lijepim stvarima 

Kad ste pod stresom razmišljajte o lijepim trenucima u životu ili se zamišljajte na sigurnom i lijepom mjestu koje vas usrećuje, to će odgnati sve negativne emocije. Ako vam je teško razmišljati o takvim stvarima, izvadite telefon i pogledajte fotografije nekih putovanja i lijepih trenutaka. 

Jeste li za čaj?

Napravite čaj od smirujućih sastojaka poput kamilice. Čak će vas i sam ritual pripreme čaja umiriti. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo