Iscrpljen imunitet i mnoge bolesti često upozoravaju na nedostatak vitamina B - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Iscrpljen imunitet i mnoge bolesti često upozoravaju na nedostatak vitamina B

Sezona kraćih i hladnih dana, gripe i ostalih viroza, često iscrpi zalihe vitamina i minerala neophodnih za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Ako se osjećate umorno, letargično i slabo, mogli bi vam pomoći vitamini B skupine.

Zašto su vitamini B skupine važni?

Najpoznatiji predstavnik ove skupine, vitamin B12 (kobalamin), pomaže nam osloboditi energiju iz hrane i proizvesti crvena krvna zrnca. Ako imate manjak ovog vitamina, možete se osjećati umorno, letargično i slabo, što onda može utjecati i na vaše mentalno zdravlje. Neki ljudi s depresijom također mogu imati niske razine vitamina B12, a liječenje nedostatka vitamina B12 može pomoći u liječenju tog stanja.

Najbolji izvori ovog vitamina su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, meso, jetrica i riba, a nalazimo ga i u žitaricama. Ako smatrate da vaša prehrana ne osigurava dovoljan unos ovog vitamina, suplementiranje bi moglo biti dobra ideja.

Shutterstock

Nedostatak vitamina B12 obično slijedi i nedostatak vitamina B9, koji se naziva folat, te željeza. Vitamin B9 bitan je u sličnim procesima kao i B12, no jako je bitno da ga ima dovoljno u periodima intenzivnog rasta i razvoja, npr. kod adolescenata, djece te u trudnoći.

Nedostatak vitamina B9 obično uzrokuje slabost u mišićima, opću slabost i nedostatak energije, osjećaj trnaca u rukama i nogama, stvaranje afti u ustima, probleme s vidom i depresiju.

Vitamin B9 možemo pronaći u telećim jetricama, zelenom povrću (npr. prokulicama), orašidima, grahu i grašku. Osim nedovoljnim unosom putem hrane, nedostatak ova dva vrlo važna vitamina može biti uzrokovan slabom apsorpcijom u probavnom sustavu, mutacijama MTHFR gena i problemima s prehranom (npr. anoreksija, bulimija).

Poremećaj funkcioniranja crijevnog mikroboma

Ako je uzrok nedostatka vitamina neka od bolesti probavnog sustava, razlozi su najčešće upalne bolesti crijeva (npr. ulcerozni kolitis), celijakija (osjetljivost na gluten), sindrom propusnog crijeva, različite intolerancije na hranu ili sindrom bakterijskog prerastanja. Svim spomenutim bolestima zajedničko je da se radi o poremećaju funkcioniranja crijevnog mikrobioma.

Mikrobiom je skraćen naziv za sve mikroorganizme koji su naseljeni u našem probavnom sustavu. Njihova uloga je apsorpcija vitamina i minerala, stvaranje hormona i nekih vitamina te probava.

Ako je taj sustav narušen zbog loše prehrane, prekomjerne uporabe antibiotika ili stresom, dolazi do pada imuniteta, autoimunih bolesti, različitih psihičkih bolesti te nutritivnih nedostataka. Nakon što se mikrobiom stavi u balans, dolazi do poboljšanja apsorpcije svih makro i mikronutrijenata.

Smrznuto voće i povrće može imati više vitamina od svježeg – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Najvažnije je pravilno doziranje

U slučaju uzimanja dodataka prehrani koji sadrže ova dva vitamina B skupine, provjerite sa svojim farmaceutom uzimate li pravu dozu vitamina i na pravi način. Doze vitamina B12 višestruko su veće kod dijabetičara nego kod osobe koja nema tu dijagnozu. Isto vrijedi kod trudnica i adolescenata, koji zahtijevaju specifične doze folata, tj. vitamina B9.

U slučaju nedovoljne apsorpcije ovih vitamina iz probavnog sustava, preporuka je da se suplementacija vrši “ispod jezika”, tj. sublingvalno. Tako se zaobilazi apsorpcija u crijevima te se poboljšava raspoloživost vitamina u tijelu. Najčešće su to različiti sprejevi i dozatori s posebnim aplikatorima koji se doziraju direktno pod jezik.

Shutterstock

Ostali vitamini B skupine

Kao pomoć kod iscrpljenosti, za nadoknadu energije, pomoći će nam i vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) i B6 (piridoksin). Vitamin B2 također je koristan u slučaju pojave ekcema i alergijskih reakcija na koži, a B6 poboljšava rad probave, smanjuje iscrpljenost i pomaže radu imunološkog sustava.

Hladno vrijeme, vlaga, nedostatak sunca, stres i drugi faktori mogu smanjiti imunitet u zimskom periodu, a u tome nam osim vitamina B skupine mogu pomoći vitamini C i D.

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo