Izbacite iz prehrane ovu vrste hrane želite li smanjiti rizik od raka debelog crijeva - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Izbacite iz prehrane ovu vrste hrane želite li smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Istraživanja su pokazala kako pretilost te aditivi u nekim namirnicama podižu postotak šanse oboljenja od ovog opakog karcinoma

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je najčešći novodijagnosticirani rak te drugi najčešći uzrok smrti od raka, podaci su izneseni nedavno povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva 

Češći je u starijh osoba, no petina novooboljelih je mlađa od 60 godina. Ove brojke pokazuju da je od izuzetne važnosti raditi na prevenciji i ranom otkrivanju raka.

Dijeta za prevenciju raka: Smanjite rizik od bolesti prehranom

Rezultati proučavanja tri provedene studije nad oko 200.000 pacijenata u Americi pokazali su povezanost raka s hranom. Oko 46.000 ispitanika bili su muškarci. Svi su pitani su što jedu i to svake četiri godine, a posebno je važan odgovor bio na pitanje koliko jedu procesuirane hrane.

Kada su znanstvenici provjerili ispitanike nakon 25 godina, otkrili su kako 1294 muškaraca ima dijagnozu raka debelog crijeva kao i 1922 žene. Također su otkrili da muškarci koji jedu puno više procesuiranih namirnica imaju 29 posto veće šanse da će dobiti rak debelog crijeva. 

Shutterstock

Da su rezultati ove studije jako zanimljivi potvrdila je i dr. Radhika Smith iz Washingtona te dodala kako je pronađena poveznica između pretilosti i raka crijeva. Pojašnjava kako jako procesuirana hrana može utjecati na razvoj raka radi štetnih i potencijalno kancerogenih sastojaka koje se nalaze u tim namirnicama.

U takve su namirnice dodani aditivi i konzervansi koji su poznati kao kancerogeni. Neki od aditiva nisu direktno povezani s razvojem raka debelog crijeva, ali s obzirom na porast broja oboljelih mladih pacijenata, moramo razmišljati i o nepoznatim faktorima u hrani koju jedemo, navodi dr. Smith. 

Kako prepoznati opasne simptome?

Promjena učestalosti stolice, njezina oblika (izmjena zatvora i proljeva), tragovi krvi u stolici koji se pojavljuju neko vrijeme, kronični umor, gubitak tjelesne težine i opća slabost znak su da što prije posjetite liječnika.

Nažalost, s pojavom simptoma bolest je uglavnom već poodmakla, pa treba razvijati svijest o prevenciji. Od 2008. u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program probira na kolorektalni karcinom čiji su nositelji Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva RH.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo