Zdravlje

Zdravlje

Izgorili ste na suncu? Donosimo pet koraka kojima ćete ublažiti opekline

OK, svi znamo da nikada, ali nikada ne smijemo zaboraviti kremu za sunčanje… Ali i najboljima se događa

Prvi korak za smanjivanje opeklina je da ublažite upalu. Upala, odnosno crvenilo se javlja zato što se tijelo pokušava boriti protiv onoga što se dogodilo, pa pojačava protok krvi u tom dijelu tijela. Popijte aspirin ili ibuprofen kako biste smanjili upalu i bol. 

Sve što vam treba za zaštitu od sunca je ovaj čarobni napitak!

Ohladite se! 

Čim osjetite da ste na nekim dijelovima tijela izgorili, odite u hlad, popijte čašu vode s ledom i stavite hladan oblog na zahvaćeno područje. Kao hladan oblog može poslužiti i jogurt. Probiotici će pomoći da se koža vrati u normalu. 

Pripazite na beauty rutinu

Ako ste izgorili, koža vam je na tom dijelu poprilično osjetljiva, pa provjerite imaju li vaši preparati za tijelo u sebi kiseline ili nekih aktivnih sastojaka. Isto tako, izbjegavajte i pilinge. 

Koristite proizvode koji umiruju

Nekoliko dana nakon što ste izgorili, nemojte koristiti previše preparata za kožu. Dajte joj vremena da se “odmori” i “umiri”. Ako koristite previše proizvoda možete dobiti suprotan učinak. 

Nemojte sami guliti kožu

Ako ste toliko izgorili da dobivate plikove ili se koža guli, nemojte je dirati. Plikovi su prirodna granica između iziritirane kože i okoline. Tako će ona prije zacijeliti. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo