Zdravlje

Zdravlje

Jednostavno rješenje za glavobolje i migrene koje ne uključuje lijekove

Mislite da je TikTok gubljenje vremena? Nije uvijek… Ovaj savjet postao je viralan, a i liječnici tvrde da je učinkovit

Nema ništa gore od glavobolje. Pokušavate nastaviti dan, a iritantan pulsirajući osjećaj nikako da prestane. Većina ljudi tad posegne za paracetamolom ili ibuprofenom, no sad možete spremiti lijekove.

Naime, postoji jednostavan trik koji može pomoći u uklanjanju boli – a metodu su podržali i liječnici. Proširila se popularnom društvenom mrežom, TikTokom, što je mnogima dovoljni za skepsu. No, s obzirom na to da je tako jednostavna i besplatna, ipak su je isprobali mnogi koji pate od glavobolja i migrena.

Ovo su godine u kojima bi vaša migrena mogla nestati! Neurologinja objasnila zašto

Rezultat? Zaklinju se da ovaj trik pomaže.

Vruća voda je rješenje

Princip je jednostavan. Kako biste ublažili simptome glavobolje trebate umočiti nogu u što topliju vodu i bol će nestati. I ako ne vjerujete, isplati se probati, zar ne? No postoji i medicinsko objašnjenje.

Toplina će privući krv u vaša stopala, smanjujući pritisak na krvne žile u vašoj glavi, kratko je pojasnio jedan liječnik na TikToku.

Shutterstock

Ovo definitivno nije nova i nepoznata metoda. Namakanje stopala u vrućoj vodi jedan je od najstarijih načina opuštanja. A sada nije samo bakin savjet – odobrili su ga i liječnici.

Prema stručnjacima, migrensku bol uzrokuju valovi aktivnosti skupine moždanih stanica. Oni pokreću određene neurotransmitere, poput serotonina, na sužavanje krvnih arterija, uzrokujući pulsirajuću bol u jednoj strani glave.

Zato ovaj “hack” i je tako jednostavan i učinkovit. Vruća voda uzrokuje širenje krvnih žila u stopalima povlačenjem krvi iz glave. Time se smanjuje pritisak na krvne žile i smanjuje bol.

Zato sljedeći put kad osjetite nadolazeću glavobolju nemojte čekate. Stavite stopala u vruću vodu, koliko god visoku temperaturu možete podnijeti, i pričekajte da bol magično nestane.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo