Zdravlje

Zdravlje

Jeste li se ikada pitali zašto je vaš partner više zainteresiran za seks u određeno doba mjeseca?

Shutterstock

Iako možda mislite da je to jednostavno zbog povećanog libida ili privlačnosti, ključan čimbenik može biti ovulacija.

Nije tajna da žensko tijelo prolazi kroz različite hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa. Ali što je s muškarcima? Ispostavilo se da muško tijelo također reagira na ovulaciju na zanimljive i neočekivane načine. Dakle, što se točno događa kada je muškarac izložen mirisu žene koja ovulira?

Sve se svodi na feromone

Brojna su istraživanja pokazala da se kod muškarca značajno povećava razina testosterona kada su izloženi mirisu žena koja ovulira. Ovaj hormonalni odgovor je evolucijska prilagodba koja potiče ponašanje parenja i razmnožavanje vrste.

Shutterstock

Tijekom ovulacije, žene imaju više razine feromona zvane kopulini. Smatra se da te kemikalije signaliziraju plodnost i reproduktivnu spremnost, a muškarci ih mogu otkriti kroz miris. Zapravo, razna su istraživanja otkrila da muškarci mogu točno prepoznati miris žene u ovulaciji, čak i kada toga nisu svjesni. Ovo sugerira da je olfaktorni odgovor na ovulaciju duboko ukorijenjen u ljudsku biologiji i vjerojatno postoji tisućama godinama. Kada je muškarac izložen kopulinu, njegova razina testosterona raste za čak 30%. Ovaj hormonski odgovor može povećati seksualnu želju, uzbuđenje, pa čak i agresivno ponašanje.

Koliko kalorija zapravo sagorijevate seksom i može li zamijenti tjelovježbu?

Osim toga, neka su istraživanja također otkrila da se razina testosterona kod muškaraca može povećati kada su izloženi odjeći koju nosi žena u ovulaciji, čak i ako ne mogu svjesno otkriti miris. To sugerira da se feromoni koji se oslobađaju tijekom ovulacije mogu zadržati na odjeći i još uvijek utjecati na razinu muških hormona. Ne samo da trenutni miris žene u ovulaciji ima učinak; čak i njezina odjeća može utjecati na muško ponašanje i privlačnost. Ovo dodatno naglašava ulogu feromona u ljudskoj biologiji i kako oni mogu utjecati na reproduktivno ponašanje.

Fenomen koji služi evolucijskoj svrsi

Zanimljivo je da odgovor na ovulaciju nije ograničen na heteroseksualne muškarce. Različita istraživanja također su otkrila kako čak i homoseksualci osjećaju povećanje testosterona kada su izloženi mirisu žene koja ovulira. To sugerira da odgovor nije nužno povezan sa seksualnom privlačnošću, već s temeljnim biološkim procesima koji upravljaju reproduktivnim ponašanjem.

Iako se ovaj fenomen može činiti kao čudna mana ljudske biologije, on zapravo služi važnoj evolucijskoj svrsi. Povećana raspoloženost za seks tijekom ovulacije tijelo povećava šanse za uspješnu reprodukciju i prijenos genetskog materijala.

Liječnik za seksualno zdravlje otkriva koliko je seksa dovoljno – trebate li biti zabrinuti?

Razumijevanje složenosti ljudske biologije ključno je za podršku intimnom zdravlju i dobrobiti žena. Razumijevajući kako ovulacija utječe na naše tijelo i odnose, možemo donositi informiranije odluke o našem seksualnom zdravlju.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo