Zdravlje

Zdravlje

Jesu li grčevi tijekom ovulacije normalna pojava?

Nekada se znaju pojaviti nedefinirani grčevi tijekom sredine ciklusa, a liječnici kažu da je vrlo često

Evo što trebate znati o ovim grčevima koje nitko nije tražio…
Mayo Clinic kaže da čak ni liječnici još uvijek nisu otkrili što zapravo uzorkuje ove grčeve. No postoje neke teorije koje su povezane s onim što se događa u maternici i jajnicima tijekom ovulacije, koje bi mogle objasniti bolnu pojavu. 

Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu. Pune su vode i najveće baš prije ovulacije. Ta tekućina je ono što bi moglo uzrokovati bolove, odnosno grčeve taman u sredini ciklusa, odnosno dva tjedna prije sljedeće menstruacije. 

Druga teorija koja objašnjava grčeve kaže da dok se jajna stanica proširuje uzrokuje bol jer rasteže površinu jajnika. Treba znati da su ovi grčevi potpuno normalni samo ako se pojavljuju u sredini ciklusa, a ako ih osjetite u nekom drugom periodu, trebali biste se posavjetovati s liječnikom

Kakva je to bol?

Osjećaj je sličan kao kod grčeva za vrijeme menstruacije. Jedina razlika je što se osjeti samo na jednoj strani, a neke žene bol osjete i u donjem dijelu leđa. Kod svakog su simptomi drukčiji.

Isto tako, posve je uobičajeno osjetiti i blagu nadutost, pa čak i lagano krvarenje. Sve bi trebalo prestati u roku od dva dana. Ako se produlji, možete stvar riješiti tabletama protiv bolova, ali definitivno to spomenite svom ginekologu. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo