Kako klimatske promjene utječu na zdravlje i što nas čeka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako klimatske promjene utječu na zdravlje i što nas čeka

Topla zima donijela nam je val gripe koji je uranio, a stručnjaci predviđaju što će se dogoditi u budućnosti

Područje Hrvatske smješteno je u širokoj prijelaznoj zoni promjene smjera trendova klimatskih veličina. Kontinentalni dio Hrvatske ima sezonske i godišnje promjene slične onima na istočnom dijelu Alpi i južnom dijelu Panonske ravnice. Sjeverni dio hrvatske obale Jadrana pokazuje promjene slične onima u nizinskim dijelovima zapadnog dijela Alpi i južne Europe. Međutim, uspoređujući smjer i intenzitet temperaturnih tendencija s onima u središnjoj Europi, nema promjena koje bi se mogle pripisati samo lokalnom antropogenom utjecaju, kažu meteorologinje Ksenija Zaninović i Marjana Gajić-Čapka u svom istraživanju. 

Velike promjene u Hrvatskoj

Prema projekcijama koje su objašnjene u “Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama – izazov i prilike” do 2070. godine, Hrvatskoj prijete drastične promjene klime, što će za sobom donijeti i velike promjene u načinu života na ovim prostorima.

Vremenske promjene su fiziološki stres na koji organizam pokušava da se prilagodi. Najosjetljiviji na vremenske prilike, su: reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici (angina pektoris, visoki krvni pritisak), oni koji imaju čir na dvanaestpalčanom crijevu i želucu, pacijenti koji pate od raznih psihičkih tegoba, prije svega, psihoze.

Odličan tonik protiv prehlade s đumbirom, medom i limunom

Što se tiče zaraznih bolesti, prijeti nam povećana učestalost javljanja zaraza koje se prenose najčešće komarcima i krpeljima, ali i javljanje bolesti koje su iskorijenjene. Svake godine zbog promjene vremena i gripa stiže ranije. 

Visoke temperature koje smo primijetili i ove zime, pogoduju kvarenju hrane, što će dovesti do povećane pojave salmonela. Opasnost vreba i od bolesti koje se prenose vodom, kao što su zarazne bolesti koje mogu dovesti do probavnih problema. 
Velik broj ljudi zbog nestabilnih vremenskih prilika već dugo ima znatnih problema sa zdravljem, što se u posljednje vrijeme sve više osjeća zbog nepredvidljivih meteoroloških događaja. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo