Zdravlje

Zdravlje

Kako menstruacija utječe na vaših pet osjetila

Shutterstock

Osim grčeva i nelagode, postoji fascinantna međuigra između menstrualnog ciklusa i pet osjetila: okusa, mirisa, dodira, vida i sluha. Otkrijte zamršene načine na koje se vaša osjetila mijenjaju tijekom različitih faza ciklusa.

Faza 1: Menstruacija – praznik za osjetila

Kad započne menstruacija, tijelo prolazi kroz niz neočekivanih promjena koje utječu na vaša osjetila. Okusni pupoljci postaju osjetljiviji, zbog čega žude za slatkom ili slanom hranom. Ovo nije samo mit; ovo je način na koji se vaše tijelo nosi s hormonalnim fluktuacijama.

Istovremeno, pojačava se i osjet mirisa. Možda ćete primijetiti da čak i najslabiji miris postaje izraženiji, kao da su vaši olfaktorni receptori u stanju pripravnosti tijekom menstruacije.

Stoga se prepustite svojoj omiljenoj mirisnoj svijeći ili umirujućem eteričnom ulju kako biste poboljšali ovo osjetilno iskustvo.

Faza 2: Folikularna faza – nalet energije

Shutterstock

Kada menstruacija završi i uđete u folikularnu fazu, tijelo se priprema za ovulaciju.

Osjetila okusa i mirisa još uvijek su pojačana, što ovo vrijeme čini idealnim za istraživanje novih okusa i mirisa. Eksperimentirajte s egzotičnim namirnicama, mirisima i začinima – vaša su osjetila spremna za avanturu!

Promijenit će se i vaš osjet dodira, što seks čini ugodnijim.

Faza 3: Ovulacija – vrhunac senzualne percepcije

Ovulacija je poput crescenda u simfoniji naših osjetila. Okusni pupoljci su još uvijek u vrhunskoj formi, a vaše osjetilo mirisa nastavlja cvjetati.

Zašto menstruacija utječe na san – možete spavati i više nego inače, ali se i dalje osjećati umorno – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Ovo je savršeno vrijeme za romantičnu večeru ili vikend odmor, gdje vas mirisi prirode i okusi gurmanske hrane mogu odvesti u senzorni raj.

Vid se također može promijeniti tijekom ovulacije. Istraživanja pokazuju da se žene u ovoj fazi smatraju privlačnijima zbog suptilnih promjena u izgledu lica i mirisu tijela. Kao da vas priroda inspirira da prigrlite svoju seksualnost.

Foto: Shutterstock

Faza 4: Lutealna faza – njegovanje vaših osjetila

Kada uđete u lutealnu fazu, vaše tijelo se ponovno priprema za menstruaciju. Okus i miris su još uvijek osjetljivi, ali se počinju normalizirati.

Sada je vrijeme da se usredotočite na brigu o sebi i opuštanje. Njegujte osjet dodira umirujućom kupkom, masažom ili nježnim dodirom.

Sluh također može postati osjetljiviji. Neke žene osjećaju povećanu emocionalnu osjetljivost, čineći glazbu, pa čak i tišinu, dubljom i emocionalnije dojmljivom.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo