Kako neprospavana noć utječe na zdravlje? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako neprospavana noć utječe na zdravlje?

Shutterstock

Sinoć ste vjerojatno partyjali, pa vam donosimo sve posljedice koje na tijelo imaju neprospavane noći

Istraživanja pokazuju da uspješnost izvedbe zadataka opada za 25 posto svakih 24 sata koja provedemo budni. Mozak se ugasi! Istraživanja na životinjama pokazala su da se životinje samo čine budnima, a zapravo spavaju, jer im mozak spava. To donosi veliki kaos u organizmu. 

Loša koncentracija

Ako ste budni 24 sata u komadu postoji vjerojatnost da ćete imati poteškoće s fokusiranjem jer samo jedan dan s manjkom sna luđački djeluje na naš um! Nećete moći biti fokusirani na nekoliko stvari odjednom, a podjednak utjecaj na ljude ima i samo 0,1 promil alkohola u krvi. Pogoršava se koordinacija ruku s očima, ali nećete moći ni filtrirati važne informacije. 

Prvo, spustite mobitel: Donosimo savjete kako da se pretvorite u jutarnji tip osobe

Problemi s kardiovaskularnim sustavom

Ostanete li budni 36 sati, javlja se otežane pamćenje. Što dulje ne spavate, stanje u tijelu se pogoršava. Dolazi do poremećaja rada u kardiovaskularnom sustavu, pa varira krvni tlak, srce ubrzano lupa, a nećete se moći ispravno sjećati lica ni riječi. Jedna je studija pokazala da stvaranje glagola od imenica i korištenje fotografskog pamćenja ne funkcionira kod mladih ljudi nakon 36 sati budnosti. 

Totalni nered u tijelu

Ako ste čak 48 sati neprekidno budni, sada je tijelo već pod velikim stresom. Imunitet ne radi kako treba i vjerojatno ćete se razboliti. U urinu ovih osoba uočene su velike razine nitrogena, koji je pokazatelj da je tijelo pod strašnim stresom. Vrijeme reakcije je oštećeno, odnosno refleksi ne rade kako treba, pa je osoba u velikoj opasnosti. 

Štitnjača, ginekološke smetnje… Evo što su naši čitatelji najviše pitali liječnike u 2017.

Sve preko ove granice unosi totalni nered u tijelo. Pažnju možete održati samo nekoliko sekundi, pojavljuju se halucinacije i mikrospavanje – mozak se isključi, odnosno spava neko kratko vrijeme i onda se opet trzne…
Odmorite se!

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo