Klin se klinom izbija: Ne izbjegavajte sve masnoće ako imate masnu jetru - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Klin se klinom izbija: Ne izbjegavajte sve masnoće ako imate masnu jetru

Shutterstock

Veći unos zdravih masnoća može biti koristan za one koji imaju problema s masnom jetrom, pokazala su istraživanja

Nisu sve masnoće iste pa tako i preporuka da iz prehrane treba izbaciti višak masnoća ne može biti shvaćena općenito. Masti su važna komponenta prehrane bez koje mnogi procesi u tijelu ne bi bili mogući. Stoga bi trebale činiti prosječno 20-35% ukupnog dnevnog unosa energije.

Najbolji proteini koje možete jesti svaki dan za gubljenje masti i izgradnju mišića nakon 40-e

No, prednost svakako treba dati zdravim masnoćama, a istraživanja pokazuju da veći unos zdravih masnoća može biti koristan za one koji imaju problema s masnom jetrom.

Tijekom studije prikupljali su se podaci 165 osoba starosti od 18 do 78 godina koje su imaleu dijabetes tip 2 i nealkoholnu bolest jetre. Tijekom 6 mjeseci 110 ispitanika je dobilo zadatak da se pridržavaju prehrane s malo ugljikohidrata, ali s puno masnoće, dok je 55 ispitanika bilo na  prehrani s malo masnoća. Trebali su jesti dok se ne zasite. 

Shutterstock

Ispitanici prve grupe su 61 posto kalorija dobili iz masnoća, a autorica studije Camilla Hansen kaže kako su morali mijenjati navike jer im nije bilo lako jesti toliko masnoća. No, oni su uspješnije kontrolirali dijabetes, smanjio im se postotak masnoća u jetri te su izgubili više od 5 kilograma. Zaključak je kako će oni koji imaju masnoće u jetri profitirati od više zdravih masnoća u hrani.

Najbrže rastuća bolest probavnog sustava, nealkoholna masna bolest jetre, javlja se kao rezultat ‘modernog načina života’ u osoba koje ne konzumiraju alkohol. Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je stanje u kojem dolazi do stvaranja prekomjernih masnih naslaga u jetri.

Shutterstock

Nealkoholni steatohepatitis (NASH) nastaje kada se zbog prekomjerne masnoće stvori upala te fibroza (ožiljci) u jetri. NAFLD je jedan od najrasprostranjenijih uzročnika bolesti jetre i smatra se da pogađa više od 30 posto odraslih.

Istraživanja pokazuju da su oboljeli od NAFLD-a skloniji konzumaciji energetski bogate hrane, zasićenih masti, kolesterola i zaslađenih napitaka, dok istovremeno ne unose dovoljno svježeg voća, zelenog povrća, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Brojna istraživanja, među kojima se ističe glasovita PREDIMED studija, podupiru tezu da je mediteranska prehrana povezana s nižom prevalencijom NAFLD-a.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo