Istraživači su nedavno otkrili da su žene koje su razvile rak dojke, jajnika, kože i maternice imale značajno više razine “vječnih kemikalija” u svojim tijelima.
Iako se općenito ne zna što točno uzrokuje rak, prethodne studije pokazuju da rizik žena od raka ovisi o nizu čimbenika. To bi moglo uključivati genetiku, pušenje, pretilost, hormone i ekološke čimbenike rizika poput onečišćenja zraka i izloženosti određenim kemikalijama koje se nazivaju “vječne kemikalije”.
Sada su istraživači sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji otkrili da su žene koje su oboljele od raka dojke, jajnika, kože i maternice imale značajno više razine ovih vrsta kemikalija u svojim tijelima.
Ova je studija nedavno objavljena u časopisu Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.
Vječne kemikalije i rizik od raka
Za ovu su se studiju istraživači usredotočili na proučavanje razina kemikalija poput per- i polifluoroalkilnih tvari (PFAS) i fenola poput bisfenola A (BPA) kod žena s određenim vrstama raka.
BPA je kemikalija koja se primarno koristi za izradu polikarbonatne plastike koja se koristi u bocama za vodu, prozorima otpornim na udarce, naočalama i premazima. Prijašnje studije tvrde da je BPA mogući karcinogen s potencijalnim negativnim učincima na zdravlje osobe.
Udvostručeni izgledi za rak s izloženošću PFAS-u
Dr. Max T. Aung i njegov tim analizirali su podatke iz uzoraka krvi i urina muškaraca i žena u Nacionalnom ispitivanju zdravlja i prehrane (NHANES).
Nakon analize, znanstvenici su otkrili da su žene s visokom izloženošću PFDE-u — vrsti PFAS-a — imale dvostruko veće izglede za dijagnozu melanoma. A žene s povećanom izloženošću dva druga spoja PFAS – PFNA i PFUA – imale su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će imati dijagnozu melanoma.
Istraživači su također otkrili vezu između PFNA i prethodne dijagnoze raka maternice.
Proizvodi za ravnanje kose povezani s rakom maternice
A žene s visokom izloženošću fenolima kao što je BPA povećale su šanse za dijagnozu raka jajnika.
Što su ‘vječne kemikalije’?
Izraz “vječne kemikalije” odnosi se na kemikalije koje je stvorio čovjek i koriste se u raznim industrijama, a koje se ne razgrađuju prirodno u okolišu ili u našim tijelima.
Ove kemikalije zvane PFAS ponekad se mogu isprati u zrak, vodu i tlo kroz otpad iz industrijske proizvodnje.
Budući da se PFAS koriste za izradu proizvoda otpornih na vodu, masnoću i mrlje, mogu se naći i u raznim svakodnevnim proizvodima, uključujući:
- posuđe s neprianjajućim premazom
- kutije za pizzu i ostala pakiranja za hranu
- vodootpornu odjeću kao što su kabanice
- kišobranima
- šatorima za kampiranje
- premazima otpornima na mrlje na tepisima i presvlakama
- sredstvima za čišćenje
Izvori iz kojih su ljudi izloženi PFAS-u
- udisanje kontaminiranog zraka ili prašine
- konzumiranje hrane uzgojene u kontaminiranom tlu ili poslužene u ambalaži koja uključuje PFAS
- kuhanje hrane na posuđu koje sadrži PFAS
- jedenje ribe s visokim razinama PFAS-a
- pijenje vode kontaminirane PFAS-om
- korištenje potrošačkih proizvoda koji imaju PFAS u sebi ili na sebi
Osim raka, prethodna istraživanja pokazuju da izloženost PFAS-u može povećati rizik osobe od visokog kolesterola, kardiovaskularnih bolesti, bolesti štitnjače, astme i smanjene plodnosti.
Savjeti za trajno smanjenje izloženosti kemikalijama
Ovi rezultati pokazuju snažnu povezanost između određenih vrsta raka i izloženosti fenolima, parabenima i PFAS-ovima. Stoga bi liječnici trebali educirati svoje pacijente o važnosti smanjenja izloženosti štetnim kemikalijama zbog njihovog potencijala da izazovu rak i druge zdravstvene probleme, rekla je za Medical News Today dr. Ariana Spentzos, suradnica za znanost i politiku Instituta Green Science Policy.
Za čitatelje koji žele smanjiti svoju izloženost PFAS i BPA kemikalijama, dr. Spentzos predlaže:
- Za pitku vodu koristite granulirani aktivni ugljen ili filtar za vodu s reverznom osmozom.
- Ne koristite proizvode/kozmetiku za osobnu njegu koji sadrže PFAS.
- Čuvajte se PFAS-a u menstrualnim proizvodima.
- Ograničite konzumaciju ribe, posebno slatkovodne.
- Ograničite konzumaciju brze i pretjerano prerađene hrane.
- Dajte prednost hrani biljnog podrijetla u odnosu na hranu životinjskog podrijetla.
- Ne kupujte tekstilne proizvode koji se reklamiraju kao otporni na mrlje ili vodu osim ako niste sigurni da su izrađeni bez PFAS-a.
H. A.