Zdravlje

Zdravlje

Koje riječi depresivni ljudi češće koriste?

Od načina na koji spavate, krećete se i komunicirate s drugima, depresija mijenja apsolutno sve. Stručnjaci mogu primijetiti tko je sklon depresiji ili pati od ove dijagnoze na temelju toga kako se izražava – govorom i pismeno

Znanstvenici već dugo pokušavaju utvrditi vezu između depresije i jezika, a sada postoji mnogo tehnologija koje im to olakšavaju. Novo istraživanje objavljeno u Clinical Psychological Science, pokazalo je da postoje određene riječi koje mogu ukazati na to pati li osoba od depresije. 

Anksioznost, depresija, fobije… Znate li koji su sve mentalni poremećaji nasljedni?

Do sada su pomagali eseji i dnevnici depresivnih ljudi, pa čak i oni pjevača Kurta Cobaina. Za izgovoreno, koristile su se snimke “prirodnog” govora osoba. Kad su sve proučili, znanstvenici su zaključili da postoji zaista vidljiva razlika između onih koji imaju depresiju i onih koji ne. 

Orasi, datulje, sir… Namirnice koje pomažu kod depresivnog raspoloženja

Jezik se može podijeliti u dvije kategorije: sadržaj i stil. Sadržaj je ono što želimo izraziti, dakle neka tema. Nije iznenađujuće da depresivne osobe koriste mnogo negativnih pridjeva i priloga poput – “usamljen”, “tužan”… 

Usredotočeni na sebe

Drugo, znanstvenike je iznenadila upotreba zamjenica poput “ja”, “mene”, koje depresivni koriste mnogo više, nego one u drugim ili trećem licu. Depresivne osobe su više usredotočene na sebe. Zapravo ove riječi stručnjacima više ukazuju na depresiju nego negativni pridjevi. 

Udebljati se možete i zbog sezonskog poremećaja raspoloženja

Znanstvenici su analizom sadržaja na online forumima s temom depresije i tjeskobe, utvrdili da se tamo često koriste takozvane “apsolutne riječi”, odnosno one s najekstremnijim značenjem poput – “uvijek”, “nikada” i “u potpunosti”. Ovakav način izražavanja pojavljuje se u 50 posto slučajeva na takvim forumima, a u čak 80 posto na onima koji idealiziraju samoubojstvo. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo