Kraj kortikosteroida? Istražujemo i druge mogućnosti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

PROMO

Kraj kortikosteroida? Istražujemo i druge mogućnosti

Shutterstock

Koju ste cijenu spremni platiti za svoje zdravlje? Većina ljudi kod ovog pitanja prvo pomisli na novac, međutim osobe koje se liječe od autoimunih bolesti znaju da cijena zdravlja nekad može biti – narušeno zdravlje.

Autoimune bolesti su složene i zahtijevaju pažljivo upravljanje, a kortikosteroidi su dugo bili osnovni lijek za kontrolu simptoma. Međutim, za mnoge pacijente to znači neprestanu borbu s neugodnim nuspojavama te spomenuta cijena zdravlja postaje previsoka.

No što ako postoji način da se oslobodite tih tereta? Što ako bi nova terapijska rješenja mogla donijeti olakšanje bez teških nuspojava? Napredak u medicini donosi upravo takvu nadu. Razvoj novih pametnih ljekova donosi nam alternativne terapije kojima je cilj da budu učinkovitije i bez teških nuspojava, a njihova sve veća dostupnost pruža mnogim pacijentima nadu u kvalitetniji i zdraviji život.

Opasnosti od uzimanja kortikosteroida

Kortikosteroidi su često prvi izbor za ublažavanje simptoma autoimunih bolesti zbog svoje moćne protuupalne akcije. Međutim, njihova dugotrajna upotreba nosi određene nuspojave koje mogu narušiti kvalitetu života.

Shutterstock

Kratkoročne nuspojave uključuju:

• Promjene raspoloženja: uključujući razdražljivost, depresiju ili euforiju, što može otežati svakodnevne interakcije i odnose.
• Povećanje tjelesne težine: Kortikosteroidi povećavaju apetit i uzrokuju zadržavanje tekućine, što može dovesti do nepoželjne debljine.
• Visok šećer u krvi: Pacijenti s dijabetesom ili oni predisponirani za ovu bolest moraju pomno pratiti razine šećera u krvi, jer kortikosteroidi mogu uzrokovati njegov porast.

Dugoročne komplikacije uključuju:

• Osteoporozu: Dugotrajna upotreba kortikosteroida može oslabiti kosti, povećavajući rizik od prijeloma.
• Adrenalnu insuficijenciju: Kortikosteroidi mogu smanjiti sposobnost nadbubrežnih žlijezda da proizvode važne hormone, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
• Kataraktu i glaukom: Kortikosteroidi mogu uzrokovati probleme s vidom, uključujući kataraktu i glaukom.
• Visoki krvni tlak: Povećani rizik od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih problema.

Ovo su samo neke od najčešćih izazova uzimanja kortikosteroida i odmah je moguće uočiti glavnu dilemu koju liječnici imaju prilikom pripisivanja kortikosteroida: je li korist veća od štete? Upravo je zato pronalaženje sigurnijih i učinkovitijih alternativnih terapija postala prioritet znanstvenih istraživanja.

Alternativa kortikosteroidima

Srećom, medicina neprestano napreduje, a s njom i mogućnosti liječenja autoimunih bolesti. Danas su na raspolaganju alternativne terapije koje nude olakšanje bez nuspojava karakterističnih za kortikosteroide.

Shutterstock

Biološki lijekovi

Biološki lijekovi predstavljaju novu generaciju terapija koje ciljano djeluju na specifične dijelove imunološkog sustava. Umjesto širokog suzbijanja imunološkog odgovora, kao što to rade kortikosteroidi, biološki lijekovi precizno interveniraju na molekularnoj razini. Ovo smanjuje rizik od nuspojava i omogućuje učinkovitiju kontrolu bolesti.

Ciljane terapije

Ciljane terapije su još jedan napredak u liječenju autoimunih bolesti. Ovi lijekovi djeluju na specifične molekule unutar imunološkog sustava koje uzrokuju upalu i druge simptome bolesti. Ovaj pristup omogućuje smanjenje nuspojava jer se djelovanje lijeka ograničava samo na problematične dijelove imunološkog sustava, ostavljajući ostatak tijela netaknutim.

Pametni lijekovi

Razvoj pametnih lijekova omogućuje personalizirani pristup liječenju. Ovi lijekovi prilagođeni su specifičnim potrebama svakog pacijenta, uzimajući u obzir njihove jedinstvene genetske i biološke karakteristike. To povećava učinkovitost liječenja i smanjuje rizik od nuspojava.

Holistički pristup

Uz farmakološke terapije, sve više se priznaje važnost holističkog pristupa u liječenju autoimunih bolesti. Ovo uključuje promjene životnog stila, prehrane i upravljanje stresom. Redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama te tehnike za smanjenje stresa, kao što su meditacija i joga, mogu značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete života pacijenata.

Ove alternativne terapije pružaju nadu za bolji i zdraviji život, bez neugodnih nuspojava koje prate kortikosteroide. Kroz kontinuirana istraživanja i klinička ispitivanja, mogućnosti za pacijente postaju sve šire i dostupnije.

Koje su mogućnosti pacijentima u Hrvatskoj

Klinička ispitivanja predstavljaju ključnu komponentu medicinskog napretka, jer omogućuju razvoj novih i učinkovitijih terapija za razne bolesti, uključujući autoimune bolesti. Pacijenti u Hrvatskoj putem specijaliziranih ustanova za klinička ispitivanja imaju pristup inovativnim terapijama koje ciljaju specifične puteve u organizmu koji su zaslužni za nastanak, razvoj ili pogoršanje pojedine autoimune bolesti. Jedna od takvih ustanova u Hrvatskoj je Poliklinika Solmed koja pacijentima nudi priliku sudjelovanja u najnovijim istraživanjima koja ispituju alternative kortikosteroidima.

Za koje bolesti Poliklinika Solmed ispituje alternativne terapije kortikosteroidima pročitajte ovdje.

Shutterstock

Prednosti i potencijalne mane kliničkih ispitivanja

Pacijenti uključeni u klinička ispitivanja često imaju pristup najnovijim terapijama koje još nisu dostupne široj javnosti. Nisu široko dostupne jer su još uvijek u fazi ispitivanja i ne mogu se nazvati lijekom dok ispitivanje ne završi i dok lijek ne bude registriran. Oni potencijalno mogu imati velike prednosti nad standardnom terapijom stoga su naročito korisne onim pacijentima kojima standardne terapije nisu dovoljno učinkovite. Kao i svi lijekovi i ispitivane terapije mogu imati određene rizike s kojima su sudionici ispitivanja u potpunosti upoznati.

Tijekom ispitivanja, pacijenti su pod stalnim nadzorom stručnog medicinskog tima, što osigurava da se svi potencijalni problemi brzo prepoznaju i riješe.

Sudjelovanje u kliničkim ispitivanjima omogućuje pacijentima da svojim sudjelovanjem doprinesu razvoju novih terapija koje će pomoći i budućim generacijama.

Kako to izgleda u praksi?

U Poliklinici Solmed, vodećoj privatnoj ustanovi u Hrvatskoj specijaliziranoj za provođenje kliničkih ispitivanja, proces uključivanja započinje detaljnom konzultacijom. Njihovi liječnici procjenjuju prikladnost pacijenta za određeno istraživanje. Zatim slijedi proces informiranog pristanka, tijekom kojeg se pacijentima detaljno objašnjavaju sve procedure, potencijalni rizici i prednosti sudjelovanja u ispitivanju.

“Uz napredak tehnologije i znanosti, dobili smo niz novih alata koji mijenjaju način na koji pristupamo liječenju. U Poliklinici Solmed, naša je vizija kreirati personalizirano zdravstveno putovanje za svakog pacijenta. Tijekom tog putovanja, naš je primarni cilj cjeloviti pristup rješavanju zdravstvenih problema kroz kombinaciju standardnih i inovativnih metoda liječenja. Svaki korak na tom putu pažljivo je osmišljen kako bi osigurao diskreciju, udobnost i sigurnost, čime podižemo opću kvalitetu života naših pacijenata”, istaknuo je direktor Poliklinike Solmed.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo