Zdravlje

Zdravlje

Limunska kura za snažan imunitet zimi

Ako nečeg zimi uvijek ima u kući onda je to limun. Iznimno zdravo i ljekovito voće neizostavan je dio svake kućne ljekarne.

Limun sadrži velike količine vitamina C koji je glavni zaštitnik našeg imuniteta. 

Limunska kura za jačanje imuniteta štiti od virusa i bakterija

  1. Čaša limunade svaki dan

Popijte čašu limunade čim se probudite i spriječit ćete zimske bolesti i popraviti raspoloženje. Ako je “čista” limunada ipak prekisela za vaš ukus, pomiješajte ju s malo soka od naranče, ili dodajte šećer.

Shutterstock
  1. Neutralizira toksine

Limun je na samom vrhu namirnica koje sadrže najviše antioksidansa. Zahvaljujući limunskoj kiselini, on neutralizira toksine i njihovo djelovanje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranjivih sastojaka. 

  1. Zamjena za ocat

Limun možete koristiti kao zamjenu za ocat. Salate će živnuti uz ovaj citrus, a limun možete dodavati i u razne umake za tjesteninu. Limun se uvijek cijedi u posljednjem trenutku i na tanjur stavlja neposredno prije posluživanja jela. Tako zadržava sve vitamine i minerale koji su inače osjetljivi na zrak i svjetlost.

Shutterstock
  1. Ne bacajte koru limuna

Koru limuna nemojte bacati jer sadrži puno dragocjenih sastojaka. Flavonoidi, koji joj daju boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kisika u organizmu. Kora limuna sadrži eterična ulja, kao što je limonin, i djeluje antiseptički. U aromaterapiji se ulje limuna koristi se za poboljšanje raspoloženja i koncentracije pri radu.

Jabuke pohane u smjesi od cimeta, limuna i ruma – poslastica koju ćete obožavati – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

  1. Osnažuje organizam

Limun je izniman u čišćenju organizma od štetnih tvari, a i poboljšava zdravlje pa su se razvile i brojne dijete bazirane na njegovoj učinkovitosti jer osim što ubrzava metabolizam i stvara osjećaj sitosti, istovremeno i osnažuje umorno tijelo.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo