Mirisi za dušu i tijelo

Ordinacija.hr

Aromaterapija je jedna od najstarijih alternativnih metoda uklanjanja simptoma, ali i uzroka bolesti. Ona podrazumijeva primjenu čistih eteričnih ulja radi poboljšanja fizičke, emotivne i duhovne dobrobiti.

aromaterapija1
Aromaterapija je jedna od najstarijih alternativnih metoda uklanjanja simptoma, ali i uzroka bolesti. Ona podrazumijeva primjenu čistih eteričnih ulja radi poboljšanja fizičke, emotivne i duhovne dobrobiti.

Aromaterapija se kao drevna metoda počela primjenjivati još 4 tisuće godina prije Krista, što potvrđuju i pronađeni zapisi. Tada su se naime, biljke prvi puta počele obrađivati u svrhu dobivanja ulja. Vračevi, liječnici i duhovnici tim su uljima liječili bolesti i dovodili u stanje transa. Drevne civilizacije određene su biljke smatrale svetima i nudile ih kao darove bogovima. Aromaterapija se, kao dio fitoterapije, i danas koristi za očuvanje zdravlja, prevenciju i liječenje bolesti. Ova se holistička metoda koristi i za ublažavanje stresa te napetosti, glavnih uzroka raznih bolesti suvremenog doba.

spa1Upotreba
Eterična je ulja moguće koristiti na različite načine. Osim udisanja tj. inhalacije, razrijeđena je eterična ulja moguće nanositi na kožu ili uzimati oralnim putem u obliku kapsula. Ona mogu biti sastojak krema za različite tipove kože. Mogu se koristiti kao dodatak oblozima za ublažavanje ozljeda, za inhalaciju i grgljanje, pri kupanju ili kao mirisno sredstvo u prostorijama. Iznimno je važno da eterična ulja budu vrhunske kvalitete i čistoće. Jer tada će doći do izražaja njihova terapeutska vrijednost. Ulje, osim oznake certifikata, mora imati navedeno latinsko tj. botaničko ime biljke, zemlju porijekla, način uzgoja, način izdvajanja eteričnog ulja, karakteristike proizvoda, broj serije i sigurnosne mjere.Eterična ulja valja čuvati na temperaturi do 16 °C u tamnom prostoru, jer su osjetljiva na svjetlost, vlagu, kisik i toplinu.

Mirisi za dušu i tijelo
U svijetu aromaterapije, masaža je jedna od najčešćih i najučinkovitijih načina upotrebe eteričnih ulja. Njome se postiže opuštanje tijela uslijed kojeg dolazi do uklanjanja mentalnog i fizičkog umora. Osim toga, masažom se otklanja kronična napetost u ramenima, vratu i leđima. Ona poboljšava cirkulaciju, regulira krvni tlak, stimulira limfu, potiče detoksikaciju te regulira probavu. A o osjećaju zadovoljstva koji se pritom stvara, suvišno je i govoriti.
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo