Na ovaj način učinkovito ćete spriječiti širenje konjuktivitisa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Na ovaj način učinkovito ćete spriječiti širenje konjuktivitisa

Konjunktivitis ili ružičasto oko vrlo je zarazno. Simptomi uključuju crvene oči, oticanje, svrbež, težinu, iritaciju i suzenje.

Konjunktivitis je upala konjunktive, vanjskog prozirnog sloja oka. Također je poznata kao očna gripa ili ružičasto oko. Crvene oči, otok konjunktive, svrbež, težina, iritacija i suzenje česti su simptomi. Žućkasti gnojni iscjedak i/ili povezana vrućica često ukazuju na bakterijsku infekciju.

Uobičajeni razlozi konjuktivitisa su infekcije (virusi i bakterije), alergije i strana tijela. Ponekad autoimune bolesti također mogu uzrokovati ove simptome. Povezani nazalni simptomi (curenje, svrbež ili začepljenost nosa) upućuju na alergijske uzroke, objašnjava pedijatar dr. Neeraj Gupta.

Kako se bolest širi?

Većina vrsta konjunktivitisa može se prenijeti dodirom očiju rukama. Također se može širiti preko kontaminiranih predmeta. Virusni konjunktivitis također se može širiti kapljičnim putem.

Koliko često trebate prati svoje ručnike?  – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Kućni lijekovi za konjuktivitis

Postoje mnogi lijekovi za ublažavanje smetnji i bolova koji se mogu uzimati tijekom akutnih simptoma nakon konzultacija s oftalmologom.

Iako je odlazak liječniku na pregled uvijek najbolja ideja, postoje neki koraci koje možete poduzeti i kod kuće kako biste olakšali svom djetetu ovu neugodnu pojavu.

  • Koristite hladan oblog posebno kod alergija ili iritacija koje uzrokuju crvenilo očiju.
  • Stavite toplu, vlažnu krpu preko očiju na nekoliko minuta, ako sumnjate na bakterijski uzrok.
  • Izbjegavajte dodirivanje očiju.
  • Često perite ruke, posebno nakon stavljanja lijeka u oči.
  • Smanjite naprezanje očiju i vrijeme boravka ispred ekrana.
  • Koristite prigušeno svjetlo i stvorite ugodno kućno okruženja.
  • Adekvatan odmor za bolesno dijete pospješuje oporavak.
  • Pri izlasku, poželjno je korištenje zaštitnih ili sunčanih naočala.
  • Povezane nazalne ili druge simptome treba tretirati na odgovarajući način pod vodstvom stručnjaka.

Sindrom suhog oka se ne liječi, ali možete si pomoći na ove načine – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Kako spriječiti širenje konjunktivitisa?

Osim što tražite od djece da ne trljaju oči, postoji mnogo praktičnih koraka koje možete poduzeti kako biste bili sigurni da ga nećete prenositi dalje, u prvom redu sebi.

Svaki dan mijenjajte jastučnice i plahte: Bakterije se vrlo lako šire jastučnicama i posteljinom. Svakodnevno mijenjanje posteljine osigurat će vam da ne dođete u kontakt s ovom bakterijom.

Koristite svježi ručnik svaki dan: Ručnike, osobito one za lice, najbolje je mijenjati svaki dan kako biste izbjegli infekciju.

Često perite ruke, osobito nakon dodirivanja zaraženih očiju: Bez obzira povlačite li ruke svoje djece da ne dodiruju oči ili stavljate djeci kapi za oči, pranje ruku je obavezno.

Također, pobrinite se da operete ruke i nakon dodirivanja osobnih predmeta svoje djece, poput njihovih deka i ručnika. Pravilna higijena ruku je neophodna. Mala djeca često koriste ove predmete za brisanje očiju ili ruku i tako mogu širiti infekciju.

Pravilno odlagajte maramice: Iscjedak iz oka može biti vrlo čest kod konjunktivitisa. I dok za isto možete koristiti maramice za oči, važno ih je pažljivo zbrinuti.

Izbjegavajte dodirivati lice: Koliko god to jako željeli, vrlo je važno izbjegavati dodirivanje lica, posebno očiju. Ovo je najbolji i najlakši način da se izbjegne širenje konjunktivitisa s djeteta na vas.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo