Zdravlje

Zdravlje

Koliko često trebate prati svoje ručnike? 

Nema ničeg boljeg od toga kad se zamotate u mekani, topli ručnik nakon tuša ili kupke. Međutim, nakon što se vi osušite, ručnik se smoči i postaje savršen dom za klice. Znate li sve o pravilnom održavanju? 

Treba li ručnik prati nakon svake upotrebe? 

Korištenje ručnika više puta prije pranja bolje je za okoliš i nije razlog za uzbunu. Ali čim primijetite bilo kakve čudne mirise, definitivno je vrijeme za pranje, jer je to pokazatelj rasta gljivica i bakterija. Perite svoje ručnike barem jednom tjedno, preporučuje Manal Mohammed, viša predavačica medicinske mikrobiologije na Sveučilištu Westminster u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Genijalan trik koji će vašim tvrdim ručnicima vratiti mekoću

Kako klice završavaju na ručnicima? 

Svaki put kada koristite ili dodirnete ručnik, prenosite sve klice sa svog tijela na taj ručnik.  

Ako ne perete ruke kako treba – najmanje 20 sekundi – posebno nakon korištenja toaleta koji je pun mikroba, lako ćete prenijeti bakterije na vaš ručnik, kaže Mohammed. 

Ako se ne operu pravilno, naši ručnici u pranju mogu postati još prljaviji. Stoga se ne preporučuje pranje ručnika s visokorizičnim predmetima kao što je donje rublje, za koje postoji veća vjerojatnost da će zadržati tragove izmeta ili bakterija od genitalnih infekcija, ili s onima koji su jako zaprljani tjelesnim tekućinama kao što je povraćani sadržaj. 

Podjednako kao pravilno pranje, za čist ručnik važno je i pravilno sušenje nakon upotrebe. Ručnik koji nije u potpunosti osušen, izvrsno je okruženje za rast bakterija. 

Vlažni, korišteni ručnici u vlažnim kupaonicama potiču rast mikroba. Iako je većina ovih klica često bezopasna, neke od njih (uključujući bakteriju Staphylococcus) mogu uzrokovati infekciju i zdravstvene probleme, osobito kod ljudi s kožnim ranama i osoba oslabljenog imuniteta., kaže dr. Manal. 

Koliko su naši ručnici stvarno prljavi? 

Gljivice, uključujući patogen koji uzrokuje tinea cruris (svrbež), mogu se širiti zajedničkim ručnicima, prema dr. Mohammed. Dermatofitne gljivice, poput onih koje uzrokuju atletsko stopalo, mogu uzrokovati infekcije posjekotina ili osjetljive kože. 

Neke infekcije mogu biti još ozbiljnije, poput bakterije Staphylococcus. Iako normalno živi na našoj koži, ako bakterija uđe kroz ranu, infekcija koja nastaje otporna je na antibiotike. 

Ovo je 7 grešaka koje radite dok perete odjeću – izbjegavajte i zbog zdravlja!

Ručnici također mogu širiti bakterije koje uzrokuju akne. Dr. Mohammed savjetuje da to izbjegavate tako da ne dijelite ručnike s drugima. Također, može se proširiti i konjunktivitis, ako ‘zaražen’ ručnik dođe u dodir s licem i očima. 

Budući da se ručnici drže tik do jednog od najzaraženijih mjesta u vašem domu, WC-a, ne bi trebalo biti najveće iznenađenje da ponekad ono što pustimo u vodu završi na našim ručnicima. Koliformi, kao što je E. coli, mogu se zbog toga prenijeti na ručnike pa uvijek spuštajte WC dasku prije puštanja vode.

Ove bakterije normalno žive u našem gastrointestinalnom traktu i povezane su s fekalnom tvari te mogu uzrokovati trovanje hranom i infekcije mokraćnog sustava. 

Koji ručnik treba zamijeniti svaki dan? 

Za početak, nemojte dijeliti ručnike kad god je to moguće. One ručnike koji se dijele, poput ručnika za ruke, treba svakodnevno zamijeniti čistim ručnikom

Perite svoje ručnike odvojeno od svih drugih predmeta. Koristite vruću vodu za pranje ručnika kako biste osigurali uklanjanje klica. Mohammed predlaže da ih perete na najmanje 60°C, a ako su jako prljavi, još bolje na 90°C.  

Nakon što se ručnici operu i između svake upotrebe, vodite računa da su potpuno suhi. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo