Zdravlje

Zdravlje

Sindrom suhog oka se ne liječi, ali možete si pomoći na ove načine

Shutterstock

Muči li vas svrbež očiju ili vas ponekad čak i bole, žuljaju ili su crvene? Mučite se dok čitate ili gledate televiziju? Morate znati da to nije normalan osjećaj i možda patite od problema suhog oka.

Sindrom suhog oka je stanje pri kojem dolazi do smanjenja lučenja suza ili do smanjenja njihove kvalitete. Ovaj vrlo čest problem pogađa otprilike četvrtinu stanovništva i može uzrokovati štetu ako se ne liječi.

Suhe, umorne oči mogu biti uzrokovane mnogim stvarima, od onečišćenja i klimatizacije do nošenja kontaktnih leća ili uzimanja određenih lijekova, objašnjava optometrist Mark Holloway za Daily Mail.

Simptomi, osim već spomenutih, uključuju i preosjetljivost na svjetlo te povremeni zamagljen vid.

Jaja su ‘superhrana’ za zdravlje očiju – ali pazite da ne pretjerate

Zanemarivanje suhoće oka ostavlja rožnicu osjetljivom na oštećenja, a potencijalno i za progresivno oštećenje vida, kaže Mark.

Ali dobra je vijest da se vrlo lako može liječiti kod kuće.

Kapi za oči

Možete se riješiti ovog iritantnog stanja redovitim korištenjem kapi za oči koje će nadomjestiti izgubljenu vlagu. Ima ih jako puno na izbor, a dostupni su u ljekarnama bez recepta. Postoje čak i kapi s posebnim sastojkom ako je vaš problem uzrokovan alergijama, kao i neke druge vrste koje rješavaju različite uzroke problema.

Liječenje suhoće oka

U težim slučajevima suhog oka postoji mogućnost liječenja lokalnom primjenom ciklosporinskih ili serumskih kapi. Moguća je i ugradnja suznih čepića koji usporavaju odvodnju suza iz oka. Ponekada pomaže masaža očnih kapaka.

Shutterstock

U smanjenju ovog problema i simptoma pomoći će prilagođavanje prostora u kojem često boravite Pokušajte smanjiti boravak u klimatiziranim, zadimljenim i prašnjavim prostorima, te ako je moguće, rad na računalu svesti na minimum. Dugo gledanja u ekran računala za posljedicu ima smanjenu učestalost treptanja, pa izaziva suhoću očiju. Također je dobro smanjiti intenzitet nošenja kontaktnih leća.

Mogući uzroci suhoće oka

Osim vanjskih utjecaja, poput prašine ili računala i neke bolesti i stanja mogu utjecati na suhoću očiju. Između ostalih to su :

  • Blefaritis, upala očnih vjeđa.
  • Posljedica laserske korekcije vida ili operacije katarakte. U većini slučajeva se radi o privremenoj suhoći koja nestaje u roku od nekoliko tjedana od postupka.
  • Entropij i ektropij, uvrnuta i izvrnuta vjeđa.
  • Lagoftalmus (spavanje s otvorenim očima)
  • Reumatoidni artritis
  • Sjögrenov sindrom
  • Bolesti štitnjače
  • Lupus
  • Uzimanje određenih lijekova (diuretika za visoki krvni tlak, beta-blokatora za srčane probleme ili visoki krvni tlak, antihistaminika, tableta za spavanje i antidepresiva)

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo