Zdravlje

Zdravlje

Jaja su ‘superhrana’ za zdravlje očiju – ali pazite da ne pretjerate

Redovita konzumacija jaja smanjit će rizik od makularne degeneracije, sačuvati mrežnicu oka te kvalitetu vida

Jaja su prirodno bogata luteinom i zeaksantinom, dva snažna antioksidansa koja pomažu zdravlju očiju, pokazalo je istraživanje iz 2020. Uz to su i bogata proteinima pa mogu pomoći pri mršavljenju, jer vas drže sitima, kao i izgradnji mišića. Naime, jedno prosječno jaje ima oko 13 grama proteina.

Dva do četiri jaja tjedno

Istraživanje je 2020. provedeno na više od 3600 ljudi u dobi od 49 godina i starijih, a pokazalo je da je konzumacija dva do četiri jaja tjedno značajno smanjila rizik od razvoja kasne faze makularne degeneracije povezane sa starenjem (bolest oka koja uzrokuje zamagljen vid).

Je li za zdravlje srca dobro jesti jaja? U svakom slučaju – pretjerivati ne treba

Svima je očito kako ono što jedemo utječe na našu težinu. Međutim, hrana također utječe na razne druge tjelesne sustave i na funkcioniranje organa, kaže kaže Nicole Roach, registrirana dijetetičarka u bolnici Northwell Lenox Hill.

Kako prehrana igra ulogu u mnogim sustavima našeg tijela, tako utječe i na vid, što je manje poznato. Osim već spomenute makularne degeneracije, redovito uzimanje jaja može spriječiti bolesti povezane sa zdravljem očiju kao što je katarakta. Konzumiranje žumanjka može smanjiti stanjenje makule (područje oko zjenice oka) koja je odgovorna za kvalitetu našeg vida.

Brojne studije su pokazale da su lutein i zeaksantin (zajedno s drugim nutrijentima kao što je omega-3) bitne komponente za zdravlje očiju. Studije su pokazale dauju da unos ta dva antioksidanta kroz hranu može dovesti do njihovog nakupljanja u mrežnici, i kao rezultat toga može pružiti zaštitu od degeneracije mrežnice.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo