Hrana i recepti

Hrana i recepti

Je li za zdravlje srca dobro jesti jaja? U svakom slučaju – pretjerivati ne treba

Shutterstock

Čuli ste sigurno različite stavove o tome jesu li jaja opasna za kolesterol?

Pitanje koje se godinama postavlja glasi: Jesu li jaja štetna ili dobra za zdravlje srca? Možda i nisu, a tim se pitanjem bavila nova studija čiji su rezultati objavljeni  u travnju u magazinu Circulation, prenosi Health.harvard.edu. 

Za jedan dio istraživanja znanstvenici su promatrali razinu kolesterola kod 27 000 muškaraca koji su jeli jaja i bili su dio dugotrajne studije o raku koja je te iste ispitanike pratila 31 godinu. Isto tako su pregledavali podatke od 41 slične studije koja je pratila konzumaciju jaja, unos kolesterola i razine kolesterola kod ispitanika.

Ukratko, otkrili su da konzumacija jaja, otprilike jednog na dan i unos više kolesterola, jest povezano s malo povećanim rizikom od smrti uzorkovane kardiovaskularnim bolestima. No ovakva vrsta istraživanja ne može dokazati uzrok i posljedice. Ipak, istraživanje potvrđuje što su brojni kardiolozi, a to je da osobe koje imaju bolesti srca jesu u rizičnoj skupini, pa ako volite jaja, jedite ih manje i kombinirajte s drugim zdravim namirnicama, poput voća i povrća. 

Ako vas muči visoki krvni tlak, izbjegavajte 4 najgore navike za doručak

Smeđe ili bijelo jaje?

Nitko nas ne može uvjeriti da razlika među jajima ne postoji. Koliko nam se puta dogodilo da je u nekim jajima žutanjak žući? Naime, žući žutanjak češći je kod smeđih jaja, a razlog tomu je prehrana kokoši. One kokoši koje nisu dio industrije, odnosno koje žive i liježu jaja u domaćem uzgoju, češće će lijegati smeđa jaja. Upravo odatle stav kako su smeđa jaja zdravija od bijelih, a samim tim i skuplja.

Zaključno, kada želite odabrati zdrava jaja, ne trebate se voditi bojom ljuske jajeta, nego bojom žutanjka. Ako imate mogućnost, birajte ona jaja koja je snijela kokoš koja je imala dobru prehranu, a to ćete postići kupovinom jaja iz domaćega uzgoja.

Kako znati je li jaje sveže?

Napravite test s plutanjem. Napunite čašu vodom, a ako jaje pluta, nije dobro za jelo. Bacite ga. No, stara jaja nisu baš diskretna pa ako ga razbijete, miris koji podsjeća na sumpor će odgovoriti na vaše pitanje je li sigurno za jelo.

Koliko jaja ostaju svježa?

Jaja ostaju svježa otprilike tri tjedna nakon datuma navedenog na kartonu.

Marinirani patlidžan odlična je alternativa mesu – recept koji ćete koristiti cijelo ljeto

A zašto je dobro jesti jaja?

Jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva te normalan rad mišića i živaca.

Upravo zbog visokog udjela proteina jaja se preporučuju jesti za doručak koji daje zdravu energiju. Dobro je znati da jaja daju dulji osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tijekom dana.

Žumanjak također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degenracije

Kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije te tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti, nalazi se u jajetu. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo