Zdravlje

Zdravlje

Namirnice bogate melatoninom pomoći će vam da bolje spavate

Foto: Shutterstock

Ako imate problema sa spavanjem razmislite o dodavanju ovih namirnica svojoj prehrani već danas.

Ako tražite načine za bolji san, razmislite o dodavanju ovih namirnica svojoj prehrani. Osim što će vam pomoći da bolje spavate, svom tijelu osigurat ćete i dnevnu dozu dobre energije.

Bademi
Bademi su izvrstan izvor magnezija, koji je koristan za opuštanje i poboljšanje kvalitete sna. Osim toga, bademi sadrže visoke razine triptofana, koji se u tijelu pretvara u melatonin.

Trešnje
Trešnje su izvrstan izvor melatonina, a jedna porcija sadrži oko 0,17 miligrama ovog hormona koji potiče san. Poput badema, trešnje također sadrže visoke razine magnezija i triptofana, koji vam mogu pomoći da brže zaspite i duže spavate.

Zobene pahuljice
Zob je dobar izbor za promicanje zdravog sna jer je bogata kalcijem i vitaminom B6, za koje je utvrđeno da igraju važnu ulogu u reguliranju prirodne proizvodnje melatonina u tijelu. Osim toga, zob je izvrstan izvor magnezija i cinka, za koje se pokazalo da podupiru zdrave cikluse spavanja.

Banane
Banane su bogate kalijem koji pomaže u opuštanju mišića i izaziva pospanost. Kao takve, banane su savršena kasnonoćna užina za promicanje zdravog sna. Osim toga, banane sadrže triptofan, magnezij i vitamin B6 – svi oni mogu pomoći u poboljšanju kvalitete sna i ublažavanju nesanice.

Ako vas muči nesanica, Jennifer Aniston otkriva kojim je trikom “izliječila” probleme sa spavanjem

Ananas
Ananas je prepun vitamina C, za koji se pokazalo da smanjuje hormone stresa koji mogu spriječiti prirodnu proizvodnju melatonina i drugih hormona koji potiču san u vašem tijelu. Osim što vam pomaže da bolje spavate, ovo slatko voće također može pomoći u borbi protiv hipertenzije i dijabetesa.

Kruh
Kruh je izvrstan izvor ugljikohidrata, koji mogu pomoći u poboljšanju sna povećanjem razine triptofana u mozgu. Dodatno, kruh je bogat magnezijem i kalcijem, koji igraju važnu ulogu u regulaciji proizvodnje melatonina.

Foto: Shutterstock

Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta bogati su kalcijem, što može pomoći u poboljšanju kvalitete sna poticanjem otpuštanja melatonina iz epifize. Osim toga, mliječni proizvodi sadrže triptofan i kazein – sporo probavljivi protein koji vam može pomoći da duže spavate tijekom noći.

Rajčice
Rajčice su odličan izvor antioksidansa likopena, za koji se pokazalo da potiče san povećavajući razinu melatonina u tijelu. Osim toga, rajčice su bogate magnezijem i kalijem – oba mogu pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju kvalitete sna.

Shutterstock

Riba
Riba je izvrstan izvor proteina, koji može pomoći u poboljšanju sna povećanjem razine triptofana u mozgu. Osim toga, riba je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, za koje se pokazalo da poboljšavaju kvalitetu sna i smanjuju razinu stresa.

Tamna čokolada
Tamna čokolada je bogata magnezijem, koji može pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju sna. Osim toga, tamna čokolada sadrži triptofan koji se u tijelu pretvara u melatonin. Kao takva, tamna čokolada može vam pomoći da brže zaspite i duže spavate.

A.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo