Zdravlje

Zdravlje

Ne ignorirajte kronični umor! Ovo su bolesti na koje vas može upozoriti

Pojavljuje se kao simptom brojnih bolesti i stanja, no upravo njega smo skloni ignorirati jer ga pripisujemo užurbanom tempu života i dnevnim obavezama  

Umor opisuje nekoliko stanja – neispavanost, fizički umor ili manjak energije. Ona mogu biti posljedica psihičkih ili fizičkih problema, a ponekad mogu ukazivati i na bolest. Prolazni umor, koji svi ponekad osjećamo, a nestaje nakon kvalitetnog odmora nije zabrinjavajuć. No, ako se osjećate ‘pregaženo’ i nakon osam sati sna, vrijeme je da potražite uzroke. Ovo su mogući razlozi: 

1. Anemija 
Manjak željeza u krvi dovodi do pospanosti, manjka snage te kroničnog umora. Na nju možete posumnjati ako se uz to javljaju još i blijedilo kože te sluznice. Željezo se može nadoknaditi uzimanjem preparata, najbolje prije jela te uz vitamin C radi bolje apsorpcije. Ne uzimajte ga na svoju ruku, posavjetujte se s liječnikom.  

 2. Apneja 

Bolest u kojoj dolazi do prekida zračne struje kroz nos i usta tijekom spavanja uvelike utječe na kvalitetu sna. Glasno hrkanje jedan je od simptoma apneje. 

Umorni ste, tužni i bezvoljni? Ovo je 7 prirodnih načina da povećate razinu dopamina, hormona sreće

3. Celijakija 

Umor i iscrpljenost, pogotovo kod male djece česti su kod nepodnošljivosti glutena. Nažalost, često se zanemaruje jer je gastrointestinalni problem među zadnjima koji se povezuje s umorom.  

4. Dijabetes 

I ovdje je umor čest simptom, a sumnju mogu potvrditi jaka žeđ i često mokrenje. Razlog je što tijelo pokušava održavati razinu glukoze u krvi, što ostavlja osjećaj premorenosti. 

Shutterstock

5. Usporeni rad štitnjače 

Štitnjača kontrolira razinu energije, kao i aktivnost metabolizma i imuniteta. Problemi s štitnjačom nisu neuobičajeni, a ubraja se među dvije glavne bolesti koje se prepoznaju po konstantnom umoru. Ostali simptomi su debljanje, suha koža, česti osjećaj hladnoće… 

3. Sindrom kroničnog umora 

Definira kao dugotrajna, teška, onesposobljavajuća malaksalost bez mišićne slabosti. Često su uzrok psihološke smetnje,a nerijetko se propisuju antidepresivi. Uz umor, pojavljuje se bol, upale, a čak i maglovito razmišljanje. 

Osjećate se umorno, letargično i slabo? Vitamini B skupine mogli bi pomoći

6. Klinička depresija 

Bezvoljnost i jak umor su glavni simptomi, a oni koji pate od depresije često ne žele niti izaći iz kreveta. Gubitak apetita, kao i problemi s koncentracijom su također prisutni.  

7. Mononukleoza 

Najčešće prva bolest na koju liječnici pomisle kad se spomene neprolazni umor. Ovu zaraznu bolest uzrokuje virus, a česta je u tinejdžera i mladih. Poznata je i kao ‘bolest poljupca’ jer se širi slinom, a prate ju često grlobolja, temperatura viša od 38°C, otečeni limfni čvorovi, gubitak apetita, noćno znojenje te bolovi u trbuhu.  

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo