Zdravlje

Zdravlje

Ne možete zaspati?: Skriveni kofein nalazi se i u ovim namirnicama

Kavu i čaj navečer izbjegavaju oni na koje kofein negativno utječe. No ima i drugih krivaca, a vi nehotice unosite kofein u organizam koji vas drži budnim

Iako u malim količinama može imati pozitivan utjecaj na tijelo, s kofeinom treba biti oprezan i ne pretjerivati. Liječnici su se usuglasili kako dnevna granica ne bi trebala biti veća od 400 mg.

Mali espresso ima oko 65 mg kofeina, dok šalica turske kave sadrži oko 85 do 100 mg. Lako je zbrojiti da ne biste trebali popiti više od 4 kave dnevno, no i to ovisi od osobe do osobe, njihovom zdravstvenom stanju te općenito reakciji organizma na kofein.

Šalica čaja dnevno držat će dijabetes podalje od vas – posebice jedna određena vrsta

No, kofein se nalazi i u drugim namirnicama pa ih je najbolje izbjegavati prije odlaska na spavanje. To je zato što kofein može izazvati nesanicu, glavobolju i tjeskobu. Ovo su neke od njih:

Tamna čokolada

Unatoč nekim zdravstvenim prednostima i manje šećera od mliječne čokolade, sadrži kofein. Tako tamna čokolade od 100 grama s postotkom kakaa od 70 posto i više sadrži oko 80 mg kofeina.

Gazirana pića

Opće je poznato da su nezdrava zbog velikog udjela šećera, no neka sadrže i velike količine kofeina. Isto se odnosi i na energetska pića.

Shutterstock

Sladoled

Onaj s okusom kave može sadržavati i do 25 mg kofeina po kuglici. Međutim, nije samo riječ o očitom – sladoledu od kave. I čokoladni sladoled također može sadržavati kofein.

Kombucha

Fermentirano piće koje pozitivno utječe na zdravlje crijeva napravljeno je od listova čaja koji sadrže kofein. Iako je sadržaj kofeina u kombuchi obično minimalan, ipak ga vrijedi spomenuti jer 250 ml kombuche može sadržavati do 15 mg kofeina.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo