Zdravlje

Zdravlje

Ne odgađajte pregled ako primijetite da lošije čujete

Iza 40. godine kvaliteta sluha kontinuirano opada, a uzroci mogu biti i mehanički ili izazvani preglasnim zvukovima

Gubitak sluha obično se povezuje sa sve tišim zvukovima izvana, no to nije uvijek tako. Razumijevanje govora postaje teško jer se s vremenom gube neki slogovi ili frekvencije. To može loše psihički utjecati na ljude jer sluh je jedno od najvažnijih osjetila.

Već u 4. mjesecu trudnoće nerođeno dijete može razaznavati zvukove. Ljudsko uho je deset puta složenije od ljudskog oka i može razlikovati do 400.000 tonova.

Shutterstock

Uho se sastoji od: unutarnjeg, srednjeg i vanjskog uha. Vanjsko uho hvata zvukove, skuplja ih i usmjerava prema bubnjiću koji počinje vibrirati. Srednje uho pojačava vibracije, usmjerava ih dalje u unutarnje uho gdje se pretvaraju u električne impulse. Slušnim živcem impuls dolazi do mozga.

Kako prepoznati gubitak sluha?

Nije uvijek jednostavno prepoznati oštećenje sluha jer ne nastupa iznenada nego se postepeno pogoršava. Svakodnevne stvari odjednom zvuče drugačije, i može vam se činiti da svi oko vas pričaju nerazgovijetno. Kod slabljenja sluha gube se određene frekvencije i glasovi pa se počinju miješati riječi tako da umjesto jedne čujete drugu.

Znakovi koji ukazuju na gubitak sluha mogu biti:

  • preglasno slušanje TV-a ili radija
  • teškoće razumijevanja sugovornika
  • često ponavljanje pitanja “molim?”
  • nestajanje zvukova (promet, ptice…)
Shutterstock

Rana dijagnoza je važna

Pogođene osobe obično shvaćaju da nešto nije u redu, no ne misle da im slabi sluh – ili si to ne žele priznatri. Što se gubitak sluha ranije počne liječiti, to je bolje za održavanje kvalitete života.

Razlikuju se gubitak sluha uzrokovan poremećajem u provođenju zvuka i onaj koji se temelji na poremećaju u zamjećivanju zvuka. Ovaj prvi obično je uzrokovan mehaničkim problemom, primjerice ušnom smolom. Više je vrsti poremećaja sluha:

Staračka nagluhost

Jedan od najčešćih uzroka gubitka sluha je staračka nagluhost. Stanice s dlačicama u unutarnjem uhu se troše, oštećuju i otkidaju te više ne mogu provoditi zvuk. Od 40. godine kvaliteta sluha kontinuirano opada.

Nagluhost uzrokovana bukom

Trajno opterećenje bukom većom od 85 decibela, u pogonima, na koncertima ili glasnom prometu, dovodi do gubitka sluha. Čak i pojedinačni ekstremni doživljaji buke, primjerice prasak u samoj blizini osobe ili kretanje zrakoplova, mogu nepovratno oštetiti sluh.

Shutterstock

Poremećaj u provođenju zvuka ili poremećaj u zamjećivanju zvuka

Bolesti također mogu dovesti do gubitka sluha, primjerice upale srednje uha, rubeola, zaušnjaci ili prijelom slušnih koščica. Kod poremećaja u provođenju zvuka u pitanju je umanjeno mehaničko provođenje zvuka u vanjskom dijelu uha ili srednjem uhu. Kod poremećaja u zamjećivanju zvuka (senzoneuralni gubitak sluha) oštećenje je u unutarnjem uhu ili u slušnom živcu koji vodi k mozgu.

Tinitus

Ova poteškoća sa sluhom izaziva šum ili zviždanje u uhu. Uzroci mogu biti različiti. Nekad su to stalni ili privremeni utjecaj buke, a uzrok može biti i stres, bolesti metabolizma, upale čeljusti ili zuba te poteškoće vratne kralježnice.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo