Zdravlje

Zdravlje

Ne propustite sezonu ovog savršenog voća koje je prava vitaminska bomba

Foto: Shutterstock

Šipak je prepun antioksidansa i vlakana, kao i vitamina C, što ga čini neizostavnim kako idemo prema zimi i sezoni prehlada

Limuni i naranče prvo su što svima padne napamet kad smo u potrazi za dobrim izvorom vitamina C. No, šipak je onaj koji osvaja pehar u ovoj kategoriji. Vitamina C ima čak 50 puta više nego u naranči ili limunu

Ovaj crveni dragulj prava je riznica zdravlja i vitaminska bomba. Idealno vrijeme za berbu šipka je između rujna i studenog. Plod šipka može se koristiti svjež, prerađen ili osušen.

Šipak kao lijek – otkrijte kako pripremiti izvrstan čaj, sirup, liker i marmeladu

Ne gubi vitamine

Samo 100 grama šipka ima 426 mg C vitamina. Preporučena dnevna količina za žene je 75 mg, a za muškarce 90 mg, no to zadovoljava samo minimalne potrebe. Znanstvenici smatraju kako osobama prosječne tjelesne aktivnosti i težine treba do 200 mg dnevno, osim u slučajevima pojačanog tjelesnog napora ili stresa kada količinu povećavamo za 50 posto.

Bitno je naglasiti kako je šipak jedna od rijetkih biljaka koje za vrijeme kuhanja ne gubi nutritivna svojstva, vitamine i minerale. Naime, poznato je da se limun ne smije staviti u vruć čaj jer gubi vitamin C. Kod šipka to nije slučaj. A ta činjenica uvelike pridonosi njegovoj ljekovitosti obzirom na to da ga konzumiramo u obliku čajeva, marmelada, kompota, likera, sirupa…

Shutterstock

Zdravstvene dobrobiti

Istraživanja su otkrila da sok od šipka ima veće protuupalno djelovanje na organizam od crnog vina ili zelenog čaja.

Osim vitamina C sadrži i vitamine A, D, E, masne kiseline te antioksidant flavonoid. Antioksidanse je važno unositi u organizam jer ti spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenja stanica i brane nas od bolesti

Impresivan sadržaj vlakana utječe na zdravlje crijeva, kao i polifenoli kojima također obiluje.

Polifenoli mogu djelovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe. Mogu poboljšati crijevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolesti. Povećanjem broja korisnih mikroba, smanjuje se i količina onih štetnih, objašnjava dijetetičarka Kim Kulp .

Smrznuto voće i povrće može imati više vitamina od svježeg

Od minerala bogat je kalijem, kao i željezom, magnezijem te fosforom

Pomaže radu srca

Šipak je odličan za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Osim što povećava ‘dobar’ kolesterol i snižava ‘loš’, djeluje i na regulaciju krvnog tlaka. Pijenje soka od šipka može poboljšati protok krvi i smanjiti anginu.

Smatra se da poboljšava zdravlje arterija sprječavanjem nakupljanja plaka te može pomoći popraviti stanje kod ateroskleroze. Također regulira razinu šećera u krvi , pa ga je dobro jesti za doručak.

Sportaši imaju posebno koristi od ovog voća jer sok od šipka pomaže u oporavku nakon treninga. Također može pomoći u poboljšanju bioraspoloživosti dušikovog oksida, što pomaže tijelu da dobije hranjive tvari potrebne za vježbanje, slažu se sportski dijetetičari.

Nutritivne vrijednosti šipka

Na količinu od 100 grama sadrži:

Kalorije: 162 kcal
Masti: 0,3 g
Natrij: 4 mg
Kalij: 429 mg
Ugljikohidrati: 38 g
Dijetna vlakna: 24 g
Šećeri: 2,6 g
Bjelančevine: 1,6 g
Kalcij: 169 mg
Željezo: 1,1 mg
Magnezij: 69 mg
Vitamin C: 426 mg
itamin B6: 0,1 mg

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo