Nemojte zanemariti simptome sunčanice: Evo kako je liječiti! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nemojte zanemariti simptome sunčanice: Evo kako je liječiti!

Izlaganjem glave visokim temperaturama tijelo će slati više krvi u mozak kako bi se normalizirala njegova temperatura. Zbog toga krvne žile u mozgu natiču što uzrokuje glavobolju i nesvjesticu, a u ekstremnim slučajevima komu i smrt.

Znakovi sunčanice slični su potresu mozga, ali nisu bezopasni i odmah treba reagirati. Isto tako nemojte zanemariti dugotrajnu glavoboljnu, crvenilo u licu i nesvjesticu nakon što ste proveli neko vrijeme na suncu. Uvijek nosite pokrivalo za glavu ili namočite kosu vodom. 

Treniranje na otvorenom: Kako se pripremiti, a da vam ne bude vruće ni hladno?
Simptomi na koje valja obratiti pozornost su: visoka tjelesna temperatura, crvenilo u licu, nesvjestica, osjetljivost očiju na svjetlost, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, zujanje u ušima, slabost u tijelu, plitko disanje, vrlo proširene zjenice. 

Kako liječiti sunčanicu? 

Kod teškog oblika treba posjetiti liječnika, no ako su simptomi blagi, važno je za početak sniziti tjelesnu temperaturu. Maknite osobu u hlad ili rashlađenu prostoriju. Stavite u poluležeći položaj i skinite s nje zagrijaju odjeću. Temperaturu ćete najbrže sniziti polijevanjem vodom i hladnim oblozima koje stavljajte na čelo i potiljak. Osoba koja ima simptome sunčanice isto tako, treba piti što više vode, i nikako kavu i alkohol!

Zaštita zdravlja od visokih temperatura i UV zračenja

Ako dođe do toplinskog udara ili se osoba onesvijesti, odmah kontaktirajte hitnu pomoć. Temperatura iznad 40 stupnjeva može uzorkovati smrt, pa treba odmah reagirati! 
Nekoliko dana treba izbjegavati ekrane mobitela, televizora, kompjutora i slično. Moguća je glavobolja još par dana i osjetljivost na neke zvukove. Treba jesti što više voća i povrća, izbjegavati slanu hranu, alkohol i kavu, te cigarete. 

Kako spriječiti sunčanicu

Pijte puno više vode nego inače, ako više vremena provodite na otvorenom i uvijek imajte bocu vode sa sobom. Izbjegavajte sunce od 10 do 16 sati. Ako ste proveli nekoliko sati u rahlađenom, odnosno klimatiziranoj prostoriji, nemojte naglo izlaziti na vrućinu. Izbjegavajte odjeću umjetnih materijala. Nosite marame i šešire na glavi, a potiljak i čelo povremeno polijte hladnom vodom

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo