Zdravlje

Zdravlje

Nije samo kofein neprijatelj dobrog sna, izbjegavajte i ova pića

ShutterstockShutterstoc

Kvalitetan san i količina od sedam do devet sati svaku noć važni su za opće stanje organizma, imunitet, kao i vaše dobro mentalno stanje

Muči vas nesanica – jasno vam je da ne smijete pretjerati s kofeinom. Pogotovo uvečer. No, pića s kofeinom nisu jedina koja vam kradu san.

Mnogo je različitih uzroka za poteškoće sa spavanje – od stresa, tjeskobe i depresije do vanjskih faktora poput neudobnog jasuka, vrućine ili nešto slično. Ali još jedan od velikih problema je što ljudi jedu ili piju tijekom dana. Dobro je poznato da kofein može ostati u tijelu do 10 sati i tako vam ometati san.

Ove biljke čiste zrak, smanjuju stres i potiču san, prema studiji NASA-e 

Ali postoji još jedno popularno piće koje bi vas moglo spriječiti da dobijete svojih potrebnih sedam do devet sati sna. Prema stručnjaku za spavanje Jamesu Higginsu, alkohol može imati značajan utjecaj na kvalitetu sna – što znači da ćete bolje spavati ako ga se odreknete.

Alkohol može imati značajan utjecaj na kvalitetu sna jer ometa vaš ciklus spavanja. Prvo, alkohol može potisnuti REM san u ranim dijelovima noći, što dovodi do poremećaja sna u drugoj polovici jer tijelo pokušava kompenzirati. Bez alkohola dopuštate tijelu da prirodno kruži kroz količinu REM sna koja mu je potrebna, što je ključno za bolje pamćenje, učenje i regulaciju raspoloženja. Dodatno, alkohol također može prekinuti dubok san, što je najregenerativnija faza sna koja pomaže poboljšati fizičko stanje i imunološki sustav, kaže Higgins.

Shutterstock

To znači da je vjerojatnije da ćete se probuditi s bolovima u tijelu nakon pijane noći – ali postoji još razloga zbog kojih vam alkohol može poremetiti san.

Zbog konzumiranja alkohola vjerojatnije ćete morati češće odlaziti na WC tijekom noći. Vaše tijelo također može izgubiti sposobnost reguliranja temperature, što dovodi do noćnog znojenja i pregrijavanja, kaže ovaj stručnjak za spavanje.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo