Zdravlje

Zdravlje

Nije samo slatkiš: Ova lizalica može pomoći u prepoznavanju ranih znakova raka usne šupljine

Lizalica koja apsorbira proteine povezane s tumorom iz sline mogla bi smanjiti vrijeme potrebno za dijagnosticiranje raka usta. Trenutno na njezinu razvoju rade znanstvenici sa britanskog Sveučilišta u Birminghamu.

Kada se ovaj slatkiš voćnoga okusa siše samo nekoliko minuta, proteini, koje oslobađaju stanice raka u ustima dok rastu i šire se, zaglave se u njegovoj posebnoj gel ovojnici. Gel se zatim razbije do tekućine ultraljubičastim svjetlom kako bi se oslobodio što je unutra, što liječnicima omogućuje da u nekoliko minuta uoče postoji li tumor, prenosi Daily Mail.

Istraživači se nadaju da će lizalica ubrzati dijagnozu karcinoma usne šupljine – ili bi se čak mogla koristiti za pretragu tumora kod onih koji su u najvećem riziku, poput ljudi koji puše ili piju velike količine alkohola.

Stalno vas muče žgaravica, mučnina i gubite kile? Provjerite da nije u pitanju ovaj zloćudni tumor

Ovo istraživanje je značajno jer se u najvećem broju slučajeva karcinom usne šupljine otkriva u uznapredovalom stadiju kada su terapijske mogućnosti smanjene, a prognoza znatno lošija. Ovaj karcinom uključuje rak jezika, desni, krajnika, usana te nepca i dna usne šupljine.

U Hrvatskoj od karcinoma usne šupljine godišnje umre između 300 i 400 ljudi. Među deset je najučestalijih uzroka smrti u svijetu, javlja se uglavnom u srednjoj i starijoj životnoj dobi. najčešće između 50. i 70. godine te je 10 puta češći u muškaraca, stoji na plivazdravlje.hr.

Shutterstock

Ova vrsta karcinoma najčešće se okrije kod stomatologa pregledom sluznice ili biopsijom izrasline. Kako se tjednima čeka na rezultate biopsije, lizalica bi mogla početnu dijagnozu postaviti puno jednostavnije i brže.

Kako radi lizalica?

Kada pacijent sisa lizalicu, proteini, pa i oni povezani s rakom, u njegovoj slini ostaju zarobljeni između većih molekula. Jedan od glavnih ciljanih proteina je interleukin-6, koji prirodno proizvodi imunološki sustav kao odgovor na infekciju ili upalu.

Ali također ga stvaraju u prekomjernim količinama stanice raka dok se razmnožavaju. Brojne su studije identificirale njegovu prisutnost u slini kao rani znak upozorenja za rak usne šupljine. Test na lizalicu odmah bi dao rezultat, a pacijent bi se potom mogao uputiti na specijalističke pretrage ili biopsiju.

Shutterstock

Istraživači iz Birminghama provest će sljedeće tri godine usavršavajući test lizalice, koji je osmišljen da ga rutinski koriste liječnici opće prakse i stomatolozi.

Trenutačno je rak usta vrlo teško liječiti i ima lošu prognozu, djelomično zbog kasne stope dijagnosticiranja. Ovakav brzi test mogao bi biti izvrstan način za postavljanje dijagnoze u ranim fazama. rekao je dr. Nigel Carter, izvršni direktor Zaklade za oralno zdravlje.

U međuvremenu, redovita konzumacija resveratrola, spoja u crvenom voću kao što su grožđe, rajčice i jagode, može smanjiti rizik od raka usta za oko 15 posto, izvještava časopis BMC Oral Health. Istraživači su prikupili podatke iz pet odvojenih studija i zaključili da kemikalija, koja se također nalazi u crnom vinu, ima moćna antikancerogena svojstva koja smanjuju rizik od nastanka tumora.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo