Zdravlje

Zdravlje

Nobelovom nagradom za medicinu nagrađeni izumitelji mRNA cjepiva protiv Covid-19

Nobelovu nagradu za medicinu osvojila su Katalin Karikó i Drew Weissman za revolucionarna otkrića o mRNA cjepivima protiv Covid-19 

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je Katalin Karikó i Drewu Weissmanu za njihov rad na mRNA cjepivima, ključnom alatu u suzbijanju širenja Covid-19. 

Odbor za Nobelovu nagradu pohvalio je “revolucionarna otkrića” znanstvenika, za koja je rekao da su “iz temelja promijenila naše razumijevanje načina na koji mRNA djeluje s našim imunološkim sustavom”. 

Karikó i Weissman objavili su svoje rezultate u radu iz 2005. koji je u to vrijeme dobio malo pozornosti, ali je kasnije postavio temelje za kritično važne razvoje koji su poslužili čovječanstvu tijekom pandemije koronavirusa. 

Shutterstock

Laureati su pridonijeli neviđenoj stopi razvoja cjepiva tijekom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u moderno doba, dodao je Odbor za Nobelovu nagradu u priopćenju. 

mRNA cjepiva zajedno s drugim cjepivima protiv Covid-19 primijenjena su više od 13 milijardi puta. Zajedno su spasili milijune života, spriječili teški Covid-19, smanjili ukupni teret bolesti i omogućili društvima da se ponovno otvore, rekao je Rickard Sandberg, član odbora za dodjelu Nobelove nagrade za medicinu. 

‘Stiže cjepivo protiv novog soja koronavirusa, pozvat ćemo starije da se docijepe’ – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Rad Karikó i Weissmana postao je temelj za Pfizer i BioNTech, kao i za Modernu, da koriste novi pristup za proizvodnju cjepiva koja koriste RNA ili mRNA. 

Revolucionarna tehnologija otvorila je novo poglavlje medicine. Potencijalno se može iskoristiti za razvoj cjepiva protiv drugih bolesti poput malarije, RSV-a i HIV-a. Također nudi novi pristup zaraznim bolestima poput raka, s mogućnošću personaliziranih cjepiva. 

Impresivna fleksibilnost i brzina kojom se mogu razviti mRNA cjepiva utiru put korištenju nove platforme i za cjepiva protiv drugih zaraznih bolesti. Tehnologija se također može koristiti za isporuku terapeutskih proteina i liječenje nekih vrsta raka, rekao je Nobelov odbor. 

Tijekom najveće javnozdravstvene krize u našim životima, razvijači cjepiva oslanjali su se na otkrića dr. Weissmana i dr. Karikó, koja su spasila nebrojene živote i utrla put izlaska iz pandemije. Više od 15 godina nakon njihovog vizionarskog laboratorijskog partnerstva, Kati i Drew ostavili su vječni pečat na medicini,rekao je J. Larry Jameson, izvršni potpredsjednik Medicinskog fakulteta UPenn. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo