Zdravlje

Zdravlje

Nova studija otkrila kako možete smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti 

Dobrobiti mišićne mase daleko nadilaze samo estetske motive. Zapravo, nova istraživanja pokazuju da izgradnja čistih mišića produljuje kognitivnu dugovječnost.  

Nova istraživanja povezala su veću čistu mišićnu masu sa smanjenim rizikom od Alzheimerove bolesti.  Nedavna studija objavljena u časopisu BMJ Medicine otkrila je da su osobe s većom mišićnom masom tijekom cijelog života imale 12% manji rizik od Alzheimerove bolesti i u prosjeku bolje kognitivne sposobnosti. 

Mišićna masa i masnoće

Za ovu studiju, istraživači su procijenili genetske podatke 450 253 sudionika putem UK Biobank (velike baze podataka s genetskim i zdravstvenim informacijama) kako bi izmjerili čistu mišićnu masu i masnoću. Nakon pregleda podataka, istraživači su zaključili da je nemasna masa pozitivno povezana s boljom kognitivnom izvedbom i manjim rizikom od Alzheimerove bolesti. 

“Alzheimer je bolest koja psihički i fizički upropaštava obitelj”

Ova otkrića sugeriraju da bi čista mišićna masa mogla biti zaštitni faktor protiv kognitivnog pada. Dok su prethodne istraživačke studije povezivale pretilost s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti, ovo se otkriće nameće kao još jedan dio slagalice izvan kliničke pretilosti.  

Kako održati mišićnu masu i zdravlje mozga 

Ne morate provoditi sate dižući utege svaki dan kako biste povećali mišićnu masu. Zapravo, ovdje je važno mnogo faktora niskog dizanja (namjera igre).  

  • Uključite se u trening snage: najbolji način da izgradite mišićnu masu je da se nekoliko dana u tjednu posvetite dizanju utega. Trening snage pomaže spriječiti sarkopeniju, gubitak mišićnog tkiva tijekom starenja.  
  • Neka proteini budu prioritet: vodeći stručnjaci za proteine ​​poput Dona Laymana, doktora znanosti, preporučuju unos najmanje 100 grama proteina dnevno za održavanje i izgradnju mišićne mase, iako će točna količina varirati ovisno o vašoj razini aktivnosti, dobi, spolu, mišićnoj masi i općem zdravlju.  
  • Šetajte svaki dan: studije pokazuju da je sudjelovanje u tjelesnoj aktivnosti laganog intenziteta tijekom srednjih godina – poput hodanja – povezano s manjim rizikom od kognitivnog pada i poboljšanom tjelesnom kompozicijom. 

Kognitivna stimulacija i pravilna prehrana

Uz podršku mišićima, ne zaboravite konstantno stimulirati svoj mozak. Prijavite se na nove hobije, bavite se laganim sportom, uključite se u igre ili vježbe za razmišljanje, pohađajte tečaj koji vas zanima ili se jednostavno češće družite—istraživanja pokazuju da to pomaže u sprječavanju kognitivnog pada. 

Pobrinite se da se usredotočite i na konzumaciju hrane koja hrani mozak poput kefira, leće, indijskih oraščića, bobičastog voća, mikrozelenja i klica.  

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo