Zdravlje

Zdravlje

Određene poze u spavanju uzrokuju neke zdravstvene probleme

Shutterstock

Slobodni pad, fetus položaj ili zvijezda… Kako vi spavate?

Spavanje na trbuhu s rukama iznad glave i glavom okrenutom u jednu stranu naziva se – slobodan pad. Svaki položaj u kojem spavate licem okrenutim prema dolje je doabr za probavu, pa ako imate problema, probajte ovako spavati. 

Fetus položaj 

Spavanje na jednoj strani tijela u sklupčanom položaju jedan je od najčešćih. Ako spavate na lijevoj strani tijela to može predstavljati opterećenje jetri, želucu i plućima. Ako ste ljubitelj ovog položaja radije spavajte na desnoj strani, posebno ako imate problema s ovim organima. 

Ako spavate na jednoj strani tijela s rukama ispruženim ispred sebe možete uzrokovati žgaravicu i apneju. Ako se osjećate umorno, bez obzira na količinu sna, obratite se liječniku. 

Položaj trupac

Ležanje na jednoj strani tijela s rukama ispruženim uz tijelo. Ovaj položaj drži kralješnicu ravnom, što je odlično za osobe koje imaju bolove u leđima. 

Vojnik

Spavanje na leđima s rukama ispruženim uz tijelo, nalik na stav vojnika, ima puno nedostataka. Istraživanja su pokazala da ovaj položaj spavanja povećava rizik od hrkanja i poteškoća u disanju, pa i općenito i lošijeg sna. 

Zvijezda 

Spavanje na leđima s rukama ispruženim iznad glave. Osobe koje ovako spavaju imaju iste probleme koji se pojavljuju i kod položaja vojnika. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo