Zdravlje

Zdravlje

Određeni položaj akni na tijelu upućuje na neke zdravstvene probleme

Akne mogu pogoditi svakoga u bilo kojoj dobi, a istraživanje pokazuje da će se s ovim problemom susresti 80 posto ljudi između 11 i 30 godine života.

Obično se akne javljaju kad se folikul dlačice začepi mrtvim stanicama i uljem tijela. Mogu biti reakcija na odjeću, okolinu, ali i znak zdravstvenih problema. 

Na stražnjici

Obično se pojavljuju zbog donjeg rublja koje “ne diše”. Trebalo bi stalno nositi pamučno donje rublje, no ako to ne mijenja situaciju, promijenite prehranu. Izbjegavajte šećer i masnu hranu, a trebali biste piti i više vode. 

Na licu uzduž linije čeljusti i na vratu

Akne na ovom području upućuju na to da nadbubrežne žlijezde previše rade, a to je povezano s hormonima. Isto tako, one mogu biti znak da unosite previše šećera u organizam. 

Po tijelu i ramenima

Pojavljuju se često kao reakcija na odjeću, losion za tijelo, gel za tuširanje ili nešto slično, a isto tako znak su prevelike količine strasa. Osim toga, ove akne upućuju i na unos previše kalorija. 

Na prsima

Znoj, odjeća koja “ne diše” i neki sastojci proizvoda za tijelo najčešći su ozrok ovih akni. Osim toga, one su znak i problema s probavnim sustavom. 

Na laktovima

One su posljedica sindroma koje se naziva keratoza pilaris, odnosno “pureća koža”. Oko ovog se ne treba previše brinuti, no trebali biste povećati unos vitamina u tijelo, te jesti mnogo hranjiviju hranu. 

Na trbuhu

I ove akne javljaju se zbog tkanine, odnosno odjeće. Mogu biti i znak neuravnotežene razine šećera u krvi. 

Na leđima

Uzrokuje ih stres, a mogu biti znak lošeg probavnog sustava. Povećajte unos vode. 

Na tjemenu

Prvo probajte promijeniti šampon i/ili regenerator. Izaberite proizvode s jako malo parfema ili drugih kemikalija i izbjegavajte nošenje kapa neko vrijeme. 

Na nogama

Obično se pojavljuju zbog preuskih hlača, a mogu biti i alergijska reakcija na deterdžent koji koristite ili posljedica suhe kože. Pijte puno vode, koristite pilinge i jedite manje šećera te pržene hrane. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo