10 bolesti i stanja zbog kojih ostajete bez daha, a neke su jako opasne - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

10 bolesti i stanja zbog kojih ostajete bez daha, a neke su jako opasne

Shutterstock

Ne možete do daha? Evo što može stajati iza tog problema.

Kratkoća daha može biti uzrokovana bezazlenim stvarima poput brzog hodanja, ali ponekad se radi i o ozbiljnim bolestima pluća. Jedan od klasičnih primjera je anksioznost, kada se skoro uvijek javljaju problemi sa disanjem a taj osjećaj da ostajete bez daha može stanje još samo pogoršati i radi se o akutnom napadu panike. Što još može biti uzrok problema s disanjem

1. Astma

Tko pati od astme zna i kako lako se može ostati bez daha pa i kada sjedite. Astma je bolest koju karakteriziraju napadaji kašlja te otežanog i čujnog disanja (“piskanja, fućkanja”) koji prolaze spontano ili nakon primjene odgovarajućih lijekova. Između napadaja bolesnik je obično potpuno dobro. U podlozi astme je kronična upalna reakcija u dišnim putevima koja ima promjenjiv tijek i intenzitet. U fazama aktivne upale dolazi do stiskanja mišića dišnih puteva i pojačanog stvaranja sluzi u dišnim putevima što otežava protok zraka i uzrokuje navedene simptome. 

Alergijska astma je izazvana izloženosti određenim alergenima poput dima cigarete, peludi, prašini, ali i vremenskim uvjetima. 

2. KOPB

Kronična opstrukcijska plućna bolest (KOPB) odnosi se na kombinaciju dva stanja, a to su kronični bronhitis i/ili emfizem – poremećaji koji bolesniku stvaraju poteškoće s disanjem. Kronični bronhitis odgovoran je za 85 posto slučajeva KOPB-a. Bez obzira jeste li pušač ili ne, možete razviti ovu bolest. Kako bolest napreduje razdoblja između pogoršanja postaju kraća. U kasnijim fazama KOPB-a mogu se vidjeti teška zaduha, kašalj i iskašljavanje velike količine sluzi, hripanje, stalne infekcije, natečeni zglobovi. 

“Ako imate KOPB možete doživjeti kratkoću daha pa i ako ne radite ništa, a reakcija se češće javlja ako vježbate, a bolest se češće javlja kod starije populacije i na žalost s vremenom se pogoršava”, navodi dr. Edelman, pulmolog. Kako za ovu bolest nema lijeka, potrebno je paziti na zdrave navike, a najvažnije od svega je da prestanete pušiti, ako ste pušač. 

Od ovog raka mogu oboljeti svi, a najčešće se pojavljuje kod žena starijih od 50 godina

3. Plućna embolija

Radi se o ugrušku koji do pluća dolazi iz nekog drugog dijela tijela. Uzrokuje trenutnu kratkoću daha, uz bol u prsima a ponekad i iskašljavanje krvi. Stanje može biti smrtonosno ako se momentalno ne liječi. Neke osobe imaju genetiku predispoziciju da se kod njih razvije ovo stanje ili su pušači, pretili. Kako biste stanje spriječili redovito se krećite i konzumirajte puno tekućine. 

4. Trovanje ugljičnim monoksidom

Ugljični monoksid (CO) je vrlo otrovan plin koji uzrokuje više smrtnih slučajeva nego svi ostali otrovi zajedno. Nastaje nepotpunim sagorijevanjem organskih tvari (drvo, ugljen, plin, benzin i dr), kada se gorenje odvija uz nedovoljnu prisutnost kisika, Kaže se da je CO “podmukli ubojica” jer ubija bez upozorenja. Dovodi do slabosti i paraliziranosti čitavog tijela tako da otrovana osoba, kada shvati da nešto nije u redu, nije više sposobna maknuti se iz zatrovane atmosfere.

Ostali znakovi trovanja su: kratkoća daha, glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, poremećaji vida, mentalna konfuzija, mučnina, povraćanje, proljev i svjetlocrvena boja kože. Vrlo brzo dolazi do gubitka svijesti i smrti. Pri duljem udisanju malih količina ugljičnog monoksida (kronično trovanje) javljaju se glavobolja, vrtoglavica, umor, pospanost i fizička slabost, stoji na stranicama hitnazg.hr  Jako je bitno ne riskirati te redovito poduzimati mjere prevencije od trovanja CO. Najbitnije je često prozračivati prostorije kao što su kuhinja, kupaonica, garaža i sve ostale prostorije u kojima se koriste peći za grijanje. Posebice je bitno to činiti u kupaonicama ako se u njima nalazi plinski bojler jer u njima zbog zaključavanja pomoć može doći prekasno. Također, izuzetno je važno redovito servisirati kućanske aparate koji rade na plin kako bi se na vrijeme ustanovio mogući kvar zbog kojeg može doći do ispuštanja CO u prostoriju. Isto tako je bitno redovito pregledavati dimnjak, a instalaciju aparata koji rade na plin trebate prepustiti profesionalcima jer neispravno instaliranje takvih aparata može uzrokovati ispuštanje plinova u zrak.

5. Jake alergijske reakcije

Do njih dolazi radi jake reakcije na alergene, poput uboda ose, konzumacije kikirikija. Kratkoća daha će vrlo brzo prerasti u opasnije stanje kada se zatvore dišni putovi pa može doći i do povraćanja ali i proljeva.

Lijek je da se odmah dobije injekcija adrenalina, a ako ste skloni takvim reakcijama lijek ćete sigurno uvijek imati uz sebe. Svakako je potrebno odmah nazvati hitnu pomoć kako se bi se zaustavila reakcija. 

Što kad je bolest rezultat vaše psihe? Liječnik savjetujte kako prepoznati i liječiti

6. Gušenje

Kada se osoba guši radi komada hrane, odmah će joj biti jasno što se događa, a to stanje može dovesti i do smrtnog ishoda. Ako kašljete to je dobar znak jer pokazuje da se tijelo pokušava riješiti onoga što sprečava disanje, a ako možete govoriti to je isto dobar znak jer znači da zrak ima kuda proći do pluća. No dobro je i da netko u tom trenutku izvede Heimlichov zahvat kako bi se izbacio objekt koji onemogućava disanje.

7. Upala pluća

Ona znači infekciju koja je na plućima, a one mogu biti virusne ili bakterijske. Kratkoća daha je uobičajena pojava kod upale pluća, koja obično uzrokuje oticanje dišnih putova ali i nakupljanja sluzi na plućima što će sve uzrokovati kratkoću daha ali i umor. 

8. Nizak krvni tlak

Iako je manje opasan od visokog krvnog tlaka ali i on može uzrokovati probleme sa zdravljem a jedan od njih je svakako i kratkoća daha, a mogu se javiti i vrtoglavica i gubitak svijesti. Do ovog stanja može doći radi dehidracije, infekcije, trudnoće ali i nekih lijekova. Kako biste stanje spriječili ne zaboravite piti vodu, koristiti sol i izbjegavati alkohol. 

9. Pretilost

Što više kilograma imate to su veće šanse da će se kod vas razviti astma, pojasnio dr. Edelman te dodao kako pretilost može uzrokovati poteškoće s disanjem i ako astmu nemate. “U pitanju je pritisak na dijafragmu radi viška masnoća u tijelu, a hormoni upale isto tako mogu zatvoriti dišne putove. 

10. Rak pluća

Nije iznenađujuće da ovo opasno stanje može uzrokovati poteškoće s disanjem, ovisno o fazi u kojoj je bolest. 

“Bilo koja plućna bolest može izazvati kratkoću daha”, upozorava dr. Edelman, ali rak pluća je posebno opasan primjer. “Strašna stvar kod raka pluća je kada se razvija i kada je u fazi koja je izlječiva, on ne pokazuje nikakve simptome. Kada naraste, može sprečavati protok dišnih putova ali na žalost pojava simptoma znači da se teško može lako izliječiti”, dodaje. Tuberkuloza je još jedna bolest koja može izazvati probleme s disanje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo