Od ovog raka mogu oboljeti svi, a najčešće se pojavljuje kod žena starijih od 50 godina - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Od ovog raka mogu oboljeti svi, a najčešće se pojavljuje kod žena starijih od 50 godina

Shutterstock

Cvjetovi narcise su tijekom ožujka prepoznatljivi simbol posvećen podizanju svijesti o raku dojke.

Dani su to kada darivanjem stručka narcisa imamo dodatnu priliku naglasiti značaj prevencije i ranog otkrivanja ovog sijela raka, a ujedno i podsjetiti se kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli.

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već dulje vremensko razdoblje među vodećim uzrocima raka u žena. Rak dojke najčešće se pojavljuje u žena iznad pedesete godine života, ali mogu oboljeti i znatno mlađe žene, ali i muškarci.

Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak HZJZ-a, za 2018. godinu, u gradu Zagrebu su zabilježene 732 novooboljele žene, a u Republici Hrvatskoj njih 2.845. Sukladno podatcima o smrtnosti u Zagrebu su od raka dojke u 2020. godini umrle 152 žene, dok su u RH iste godine umrle 722 žene. Nastavno na podatke o smrtnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ-a) i u 2020. godini bilježi se daljnji pad umrlih žena na razini RH (2019. – 752 umrlih).

Čimbenici rizika povezani s nastankom i razvojem raka dojke su:

 1. genetski (rak dojke u obitelji),
 2. dob,
 3. prva menstruacija prije 12. godine života,
 4. zadnja menstruacija iza 50. godine,
 5. nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30. godine.

No, uz navedene, postoji i čitav niz čimbenika na koje uz malo truda i dobre volje možemo utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje. Isti su:

 • neujednačena prehrana,
 • nedovoljna tjelesna aktivnost,
 • pušenje,
 • neprimjerena konzumacija alkohola,
 • stres.

U Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj aktivno se i sustavno provode programi probira raka dojke u čijoj provedbi sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i to  kroz dva programa koji se međusobno nadopunjuju.

Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te iznad 70. godine starosti. Grad Zagreb i NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano gotovo 52.000 žena.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, namijenjen je svim ženama u RH u dobi od 50 do 69 godina, pa tako i onima s područja grada Zagreba. U tijeku je provođenje petog ciklusa pozivanja.

Ciljevi oba programa su:

 • otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu,
 • dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke,
 • stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Napravljeni su značajni pomaci u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti o izazovu raka dojke, no mjesta unapređenju još uvijek ima, stoga je ovo poziv i prilika svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana narcisa javnozdravstvena akcija održat će na Trgu bana Josipa Jelačića 26. ožujka 2022. godine, od 10 do 13 sati.

Očekuje se sve veći broj slučajeva raka dojke, ali smrtnost je u padu! Evo koliko godina ima 80% oboljelih

NZJZ Dr. Andrija Štampar

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo