Zdravlje

Zdravlje

10 čudnih znakova koji ukazuju na to da ste pod stresom

Stres se manifestira na razne načine. Neki simptomi su emocionalni kao razdražljivost i iritacije, a postoji mogućnost i fizičkih problema.

Kada se psihički osjećate loše uglavnom to zamijenite s bezopasnim stvarima. Studije pokazuju kako broj “oboljelih” od stresa stalno raste što predstavlja svakodnevni problem koji treba kontrolirati. Ne suočite li se sa stresom mogu vas dočekati opasne posljedice: srčani problemi, poteškoće sa spavanjem, simptomi depresije i anksioznosti. Zato dobro slušajte vaše tijelo i osjećaje što vam govore i na što pokazuju.

1. Napetost u mišićima

Osjećate kako vam je vrat ukočen ili kako su vam ramena napeta? Ne mora biti od nove tjelovježbe ili lošega jastuka. Brojne tenzije nosite u mišićima i kada ste pod stresom mogu se manifestirati kao bolovi i ozljede. Muškarci uglavnom osjećaju bolove u donjem dijelu leđa, a žene u gornjem dijelu.

6 zdravih namirnica koje će potaknuti probavu

2. Glavobolja

Glavobolja izazvana stresom je uglavnom osjećaj tupe i jake boli, a osjećate ju na vrhuncu doživljaja nekog stresa. Pokušajte s lijekovima za bolove ili se svakodnevno opustite uz pomoć meditacije i joge.

Halo, doktore – ovo su pitanja koja vas najčešće muče ljeti

3. Žedni ste

Kada se osjećate anksiozno to može izazvati da male žlijezde na rubu bubrega brže počinju pumpati hormone stresa u vaše tijelo. To uzrokuje naglo širenje drugih hormona te tako smanjiti spojeve koji utječu na razinu elektrolita i tekućine u tijelu. Osjećate li se neobjašnjivo žedni, to bi mogli biti od stresa.

Zdrave oči i na suncu – evo kako ih zaštititi

4. Više se znojite

Pretjerano znojenje, uzrokovano stresom, poznato kao hiperhidroza, može utjecati na svakoga tko iskusi i malo anksioznosti nego inače. Pokušajte male trikove poput dubokoga udisaja ili slušanja lagane glazbe.

Oprez! Znate li što je suho utapanje i zbog čega je opasno?

5. Ispada vam kosa

Postoji nekoliko stanja koja se događaju kada vam kosa otpada zobg stresa. Prvo je obično ispadanje koje se događa kada češljate ili nakon što operete kosu. Postoji mogućnost da vam i sam imunosni sustav krene “napadati” folikule kose te ona tada počne obilno padati. U ovim slučajevim hitno posjetite liječnika.

Ljeto i visoki tlak: što jesti i kako se ponašati

6. Česti odlasci na zahod

Osjetite li probleme u trbuhu poput grčeva i česte potrebe da idete na zahod, a ne znate zašto je to tako – to bi mogla biti posljedica stresa. Anksioznost uglavnom uzrokuje probleme s probavom.

Istina o 10 poznatih zdravstvenih mitova

7. Posljedice stresa

Istraživanja pokazuju kako zbog stresa možete biti osjetljiviji na oboljenja, poput obične prehlade. A čak i kronična stanja kao što je migrena mogu se dogoditi nakon velikoga stresa. No, većina ovih stvari se događa tek u trenutcima kada se smirite. Kada ste pod stresom, vaše tijelo luči kortizol koji čuva u tom trenu tijelo od bolova, ali čim se smirite i tijelo se vrati u normalno stanje, bol se vraća.

7 znakova da patite od apneje

8. Problemi sa zubima

Škripanje zubima je uobičajeno kod ljudi koji su pod stresom, a to rade i kada nisu svjesni, odnosno dok spavaju. To može uzrokovati bolove čeljusti te uništavanje zubi i zubne cakline. Zato stomatolozi predlažu metode opuštanja prije spavanja te nošenje zaštite za zube.

8 velikih grešaka koje činimo prilikom zaštite od sunca

9. Drugačiji broj na vagi

Male promjene na vagi nisu veliki problem, ali osjetite li nagli rast ili pad nešto se događa. Promjene apetita su jedan od glavnih simptoma stresa. Kako biste održavali pravilnu težinu liječnici preporučuju laganu i zdravu prehranu, tjelovježbu i dovoljno sna.

10. Problemi s pamćenjem

Koliko ste puta zaboravili ključeve? Stres utječe na dio pamćenja u mozgu koje upravlja sjećanjem na lokacije, objekte i ostale svakodnevne stvari.

Odmorite se ponekad. Vaše tijelo i duh trebaju to!

10 razloga zašto je dobro plivati

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo