Zdravlje

Zdravlje

10 razloga za brak

Iako statistike pokazuju kako se sve manji broj mladih odlučuje na brak, postoje dobri razlozi zbog kojih biste se trebali odlučiti reći DA!

1. Brak smiruje: Iako to nije glavni razlog, istina je da život u braku donosi smirenje na psihološkom planu. Biti voljen i imati nekoga koga se voli, osobu koja je uvijek uz vas i na koju se možete pouzdati, garancija je sreće, ali i sigurnosti.

2. Udvostručuju se prihodi: S dvije plaće lakše je živjeti, jer su režije iste za jednu i dvije osobe, a osim toga, lakše je planirati i podnijeti kredite i ulaganja.

3. Vjernost tradiciji: Ulazak u brak jednak je ulasku u novi život, ali i potvrda da nam je tradicija važna, ne samo prilikom organizacije pira, nego i zbog poštivanja instituta braka.

4. Postoje godišnjice koje vrijedi slaviti: Nijedan zajednički datum nema toliko značenje kao godišnjica sklapanja braka, kad se okupe prijatelji i rođaci, a vi s njima možete podijeliti sreću.

5. Učinite zadovoljstvo mami i tati: Iako su se vremena promijenila, svi su roditelji sretni kad njihova djeca stave prsten na ruku. Vjenčanje djeteta roditelji doživljavaju kao krunu svog uspješnog odgoja, dokaz da je ono zrelo za život udvoje i da ga, najvjerojatnije, čeka sretan život.

6. Veća sigurnost u nasljeđivanju: Iako su pred zakonom izjednačena djeca rođena u braku i izvan njega, vjenčani list situaciju čini čišćom.

7. Pobjeđuje se strah od samoće: Brak je čahura koja štiti od ostatka svijeta. Tko se ne boji da će, osobito pod stare dane, ostati bez roditelja i prijatelja? To su normalni strahovi što ih otklanja zadovoljavajući brak.

8. Jedina je prava provjera veze: Budući da je u krizi, da izaziva toliki strah, brak je danas zaista pravi izazov. Ali i jedini način da se provjeri veza. Izvanbračni život samo je alibi za odbijanje dublje povezanosti. Ni vjenčani list ne jamči da će veza trajati vječno ili da će sve biti kako želimo, ali traži potpun angažman od oba partnera.

9. Otkriva ljepotu postupnosti: Navikli smo sve raditi na brzinu: raditi, jesti, kupovati. Samo se u braku sve odvija polagano, dan za danom, jer nema određenog cilja što ga treba ostvariti u najkraćem mogućem roku, nego se ciljevi traže i ostvaruju cijeli život.

10. Prednost i kad propadne: Dakako, brak može propasti, ali je i tada, pred zakonom, bolje biti vjenčan, nego ne. Imovina se dijeli, a djeca imaju novčanu potporu od roditelja s kojim više ne žive.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo