Zdravlje

Zdravlje

10 savjeta što učiniti kad vas obuzme napadaj gladi

Kad nas tijekom dana “zgrabi” iznenadna glad između obroka, najčešće smo u žurbi pa “u hodu” posežemo za nezdravom brzom hranom i slatkišima zato što gotovo trenutačno daju osjećaj podizanja energije.

Kako ne bismo svašta “trpali” u sebe, stručnjaci preporučuju malo mentalnog treninga…

  1. Kad vas obuzme napadaj gladi, prije nego rastrgate vrećicu čipsa ili slistite cijelu tablu čokolade… pričekajte malo. Istraživanja su pokazala: “luda” želja za hranom može se prebroditi ako se suzdržimo 10 do 15 minuta. Psiholozi to uspoređuju s morskim valom koji, nakon što dosegne vrhunac, smanjuje se. Važno je izdržati kratkotrajni vrhunac vala.
  2. Pijte dovoljno vode – često nedostatak tekućine odnosno dehidraciju osjećamo kao glad.
  3. Je li vaša glad fizička ili emocionalna? Iza potrebe za hranom često stoje neugodni “okidači” kao što su stres, tjeskoba, neraspoloženje, ljutnja, usamljenost… Ako su vaši porivi za hranom povezani s određenim emocijama, pokušajte doći do srži do onoga što vas muči, a ne do srži visokokaloričnog deserta. Nekima pomaže da zapišu svoje osjećaje, a neke smiruje duboko disanje… Svakako činite nešto ugodno i lagodno, što vam daje osjećaj zadovoljstva i opušta vas.
  4. Ne preskačite obroke i ne gladujte, nego razmislite o drugim vrstama hrane koje biste mogli uzeti. Npr. jogurt, voće, orašasti plodovi, sjemenke… Ili instant varijanta zdravijeg obroka, poput vrećice sa zobenom kašom koja se začas može smućkati s malo vode. Ako već imate potrebu za hranom, utolite glad “smislenijim” namirnicama s kojima ćete dobiti vitamine, minerale, vlakna i druge hranjive tvari, a ne samo “prazne” kalorije kojima obiluje brza hrana i slatkiši.
  5. Ne držite u kući hranu koja vas dovodi u napast, i ne idite u kupovinu kad ste gladni – vjerojatnije je da ćete kupiti hranu koja vas dovodi u napast.
  6. Ako se doista ne možete oduprijeti napadaju gladi, pojedite nešto, ali najprije promislite što ćete pojesti i u kojoj količini. Stavite razumnu porciju na tanjur i jedite svjesno i smireno, bez osjećaja krivnje. Umjesto toga, uživajte o okusu svakog zalogaja.
  7. U uredu, na putu i u sličnim situacijama imajte pri ruci zdravije varijante obroka. Spakirajte na vrijeme voće pripremljeno da ga se može lako jesti, paketić hranjive salate s tjesteninom, jogurt…
  8. Odvratite si pozornost od razmišljanja o hrani tako da se bavite aktivnostima koje nisu povezane s jelom. Pospremajte stan, presađujte sobne biljke, vježbajte, izvedite psa u šetnju…
  9. Na večeri kod prijatelja ili u restoranu lako padate u iskušenje? Nemojte ići na večeru jako gladni, prije toga pojedite nešto lagano, npr. tanjur juhe. Izbjegavajte visokokalorična predjela poput grickalica s umakom. Izbjegavajte alkohol prije jela jer to može potaknuti apetit. Uzmite manju porciju jela i jedite što sporije možete – tako ćete brže postići osjećaj sitosti.
  10. Ne morate se posve lišavati slatkiša ili druge hrane na koju “okidate”. Samo je pokušajte svesti na razumnu mjeru – primjerice, nemojte kupiti veliku čokoladu nego malo pakiranje.

Jedite svjesno i postignite svoju idealnu težinu 

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo