Zdravlje

Zdravlje

10 stvari koje možete učiniti kako bi se zaštitili od raka pluća

Foto: Shutterstock

Genetiku ne možete kontrolirati, ali možete usvojiti određene navike koje mogu smanjiti rizik od oboljenja.

Rak pluća se može razviti i kod osoba koje nisu pušaći, ali svakako je povezan s vanjskim faktorima, poput izlaganja azbestu ili radonu. Dobra je vijest da možete učiniti i sami puno da se zaštiti od razvoja ove bolesti.

1. Smanjite unos alkohola: Ovo je najbolji način da umanjite rizik od nastanka bilo koje bolesti, a jedna je ovogodišnja studija pokazala kako ne postoji količina alkohola koja je dobra za vas. 

2. Jedite zdravo: Sve je već jasno, pretilost je savršena podloga za razvoj bilo koje bolesti, a to se odnosi i na rak pluća. U svoju prehranu uvrstite protuupalne namirnice.  

Pucajte od zdravlja uz mediteransku prehranu

3. Provjerite razinu radona u domu: Izloženost je drugi najčešći uzročnik raka pluća prema pisanju  American Lung Association. Radon se nalazi u zemlji i može dospjeti u kuću kroz pukotine na zidovima, pa ako se već u vašoj obitelji pojavio rak pluća, možda biste trebali provjeriti kolika je razina tog plina u vašem domu. 

4. Ne izlažite se toksinima: Svi toksini kojima ste stalno okruženi mogu jako utjecati na veš zdravlje. 

5. Prestanite puštiti: kako smo napomenuli, rak pluća se može se razviti i kod nepušača, ali duhanski dim je i dalje broj jedan uzročnik ove bolesti. 

6. Kontrolirajte razinu šećera u krvi: Kod osoba oboljelih od dijabetesa je rizik za razvoj raka pluća čak za 40 posto viši. 

Sok od brusnice sprečava infekcije, štiti od raka te snižava tlak

7. Unosite dovoljno vlakana u organizam: Većina ljudi unese u danu oko 20 g vlakana u organizam ali preporuka je da to bude količina od 35-40 grama. 

8. Izbjegavajte stres: Svi znamo koliko su za zdravlje važni kvalitetan san i manjak stresa. Visoke razine kortizola su povezane s razvojem ozbiljnih bolesti, poput raka pluća. 

9. Provjerite razinu vitamina D: Nedavno su znanstvenici otkrili da se imunološki sustav u tijelu ne može aktivirati bez ovog vitamina. Možemo reći kako on ima tri središnje funkcije: regulira imunološki sustav (obrambene sposobnosti tijela), regulira rast stanica (što je pogotovo važno kada su u pitanju maligne bolesti, ali i liječenje kožnih oboljenja, poput ekcema i psorijaze) te regulira hormonalnu ravnotežu. 

10. Odaberite zeleni čaj: On je pun polifenola, fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus. Smatra se kako zeleni čaj smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. Ekstrakt katehina, sastojka zelenog čaja, dalje se istražuje kako bi se sa sigurnošću utvrdila njegova antikancerogena svojstva. 

Kopar – začin koji obiluje kalcijem, smiruje živce te poboljšava zadah

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo