11 bolesti za koje ste mislili da su zarazne, a nisu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

11 bolesti za koje ste mislili da su zarazne, a nisu

Shutterstock

Ako ne znate pouzdano od koje bolesti netko boluje, a niste medicinske struke teško ćete znati je li njegovo stanje zarazno ili nije. Vidljivi simptomi zaraznih bolesti, ponekad mogu biti identični bolestima koje nisu zarazne, a način na koji se bolest prenosi uglavnom se razlikuje od bolesti do bolesti.

Između uzroka infekcije i njene zaraznosti nema niti jedne poveznice, jer postoje bakterijske bolesti koje su zarazne i one koje nisu, a slično vrijedi za veliki broj virusa.

Sve što trebate znati o antibioticima!

Tu su i stanja koja se mogu razviti zbog lošeg funkcioniranja imunološkog sustava osobe ili vanjskih faktora. Iz svega proizlazi da je uvijek dobro poduzeti mjere predostrožnosti – redovito pranje ruku i cijepljenje kad je to moguće dobra su odluka.

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

1. Upala pluća

Je li upala pluća zarazna ili ne, ovisi o tome što ju je uzrokovalo. Dvije vrste upale pluća koje se ne mogu prenijeti s osobe na osobu su gljivična upala pluća, koja se dobiva iz okoliša, i aspiracijska pneumonija, koja se javlja kada se hrana ili tekućina udahnu u pluća. S druge strane, bakterijska i virusna upala pluća – na koje otpada većina slučajeva upale pluća – doista su zarazne, premda ne na način na koji vjerojatno mislite da bi se mogli zaraziti.

“Mikroorganizmi koji uzrokuju ove vrste upale pluća mogu se prenijeti s osobe na osobu, ali neće automatski uzrokovati upalu pluća. Na primjer, neke bakterije nastanit će se samo u gornjim dišnim putovima, dok gripa, koja kod nekog može uzrokovati upalu pluća, kod druge će osobe uzrokovati bronhitis.”

Ovo su simptomi upale pluća – prepoznajte ih na vrijeme

2. Legionarska bolest

Epidemija ne mora uvijek krenuti od zaražene osobe ili životinje. U slučaju legionarske bolesti, krivac je kontaminirana voda: prijenos se događa samo kada osoba udahne maglicu ili kapljice vode koje sadrže bakteriju Legionella. Izloženost može doći iz slavina, tuševa, bazena i ventilacijskih sustava velikih zgrada.

Iako ova bolest može biti ozbiljna, čak i smrtonosna, neće svatko tko je izložen udahnuti bakteriju. Rizičnim skupinama smatraju se osobe starije od 50 godina, osobito ako imaju oslabljen imunološki sustav ili kronične bolesti.

Legionarska bolest – kako se prenosi i tko obolijeva

3. Psorijaza

Ovaj poremećaj kože koji pogađa oko dva posto populacije nema nikakve veze s klicama ili bakterijama. Psorijaza je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav organizma napada vlastitu kožu. To stanje nije uzrokovano mikroorganizmom koji se prenosi među ljudima. Simptomi uključuju crvene naslage kože na vrhu prekrivene bijelim ili srebrnkastim ljuskama koje se često nalaze na laktovima, koljenima i vlasištu; javljaju se kada tijelo prekomjerno stvara nove stanice kože.

4. Infekcija uha

Dobra vijest je da ne možete od druge osobe dobiti infekciju uha. Loša vijest: Ako je nepodnošljivu bol u uhu uzrokovao mikroorganizam, a ne voda u zvukovodu, na primjer, vjerojatno se radi o virusu prehlade.

“Zbog začepljenja uha uzrokovanog prehladom, unutarnje se uho puni tekućinom i može doći do sekundarne zaraze bakterijom. Bakterija ostaje u unutrašnjosti uha i nije zarazna za druge ljude“, objašnjavaju liječnici.

Međutim, budući da je infekcija uha počela s prehladom, ako pacijent i dalje ima simptome prehlade, još uvijek može biti prijenosnik zaraze. Infekciju uha mogu dobiti ljudi svih dobnih skupina, ali najčešće zahvaćaju djecu.

Upala uha kod djece: kada se javlja razlog za brigu?

5. Rozaceja

Ovo stanje koje uzrokuje crvenilo kože i vidljive krvne žile na licu, a ponekad i male izbočine ispunjene gnojem. Ponekad, rozaceja također može dovesti do zadebljanja kože na nosu. Dok stručnjaci nisu sigurni što uzrokuje ovo stanje, pretpostavljaju da je u pitanju genetika, abnormalnosti krvnih žila na licu, a ulogu možda igra i bakterija H. pylori. Antibiotici koji se koriste za liječenje rozaceje mogu biti učinkoviti jer pomažu u borbi protiv upale, a ne zato što ubijaju bakterije.

Crvenilo u licu: Izbjegnite okidače rozaceje

6. Bronhitis

Slično kao i kod upale pluća, neki oblici bronhitisa su zarazni, a drugi nisu: to ovisi o tome što uzrokuje upalu bronhija i posljedično kašljanje te opće teškoće s disanjem. Akutni bronhitis, koji obično nastaje kao posljedica infekcije gornjih dišnih putova do prsnog koša, često je uzrokovan virusom i zarazan je. Stotine virusa, kao i neke bakterije, mogu potencijalno dovesti do bronhitisa, a zaraza slijedi nakon što dospiju u tkivo sluznice kroz oči, nos ili usta.

Kronični bronhitis nije zarazan. Ovo stalno stanje često je uzrokovano dugotrajnim pušenjem ili izlaganjem zagađivačima i alergenima iz okoliša.

Akutni ili kronični bronhitis? Razlika je velika, naučite je prepoznati!

7. Lajmska bolest

Krpelji koji prenose zarazu jedino su o čemu morate brinuti kad je u pitanju Lajmska bolest i to samo u slučaju da vam se uhvate pod kožu i hrane se vašom krvi.

Ovu bakterijsku bolest ne možete dobiti od druge zaražene osobe čak ni ako ste u bliskom, intimnom kontaktu koji uključuje ljubljenje i seks. Također, ne možete se zaraziti niti kontaktom sa zaraženom životinjom. Opasnost prijeti jedino ako vaš ljubimac unese zaraženog krpelja u kuću.

8. Otrovni bršljan

Dovoljan je da pogledate osip od otrovnog bršljana na drugoj osobi i već ćete osjetiti svrab po cijelom tijelu, ali to je sve u vašoj glavi. Osip se ne može prenijeti s osobe na osobu, čak i ako dotaknete zahvaćeno mjesto ili dođete u kontakt s prozirnom ili žućkastom tekućinom iz „žuljeva“ na koži.

Prijenos se može dogoditi samo ako vaša koža dođe u kontakt s uljem biljke, što se može dogoditi bilo izravnim kontaktom s biljkom ili ako ulje otrovnog bršljana dospije na vašu odjeću ili na krzno kućnog ljubimca.

Otrovni bršljan – kako tretirati osip koji uzrokuje

9. Malarija

Ova potencijalno smrtonosna zarazna bolest nije zarazna – što znači da se ne može prenijeti s osobe na osobu. Dobivate je od komaraca – kad vas ugrizu, oslobađaju parazite malarije u krvotok. Pojavit će se simptomi poput vrućice, simptoma sličnih gripi, gastrointestinalnih problema i žutice.

Važno je znati da malarija zarazi crvena krvna zrnca, a to znači da je možete dobiti transfuzijom krvi, dijeljenjem zaražene igle ili tijekom trudnoće ili porođaja.

Invazija ne posustaje: Ovih 8 stvari komarci ne žele da znate o njima, a svakako biste trebali

10. Infekcije urinarnog trakta

Premda se infekcije mokraćnog sustava često pojavljuju nakon seksa, one se ne prenose spolnim putem niti su zarazne na bilo koji drugi način. Umjesto toga, pojavljuju se kada bakterije, često iz anusa, ulaze u mokraćnu cijev.

“Seksualni odnos može olakšati ovo širenje, ali to je kroz fizički kontakt koji pomaže u kontaminaciji uretre, a ne od infekcije koja se širi s jednog partnera na drugog”, objašnjavaju liječnici.

11. Tetanus

Osobe zaražene tetanusom ne mogu dalje prenositi zarazu. Umjesto toga, bakterije odgovorne za ovu bolest žive u okolišu, u tlu i na mnogim površinama, te ulaze u tijelo putem oštećenja na koži. Najizgledniji načini za zarazu tetanusom jest kroz ubodne rane (na primjer, ako stanete na čavao) ili putem rane u koju je dospjela prljavština ili tragovi izmeta… Od tetanusa se možete zaštititi cjepivom, koje morate obnavljati svakih deset godina.

Zarazne bolesti

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo