Zdravlje

Zdravlje

3 jutarnje navike koje će vam pomoći da budete produktivniji na poslu, otkriva psihologinja

Shutterstock

Do danas smo naučili da se dan prema jutru može mjeriti, pa ga je potrebno pametno iskoristiti.

Jutra mogu biti posebno teška i često je želja ugasiti alarm i nastaviti spavati, posebno tijekom zime. Ako mislite da je vrijeme za promjene ali ne znate kako započeti, psihologinja Jessica Jackson upozorava: “Provjera poruka na mobitelu ili popisa obaveza za dan odmah vas uvodi u stresno raspoloženje i mozak je u fazi panike.”. Na sreću nudi rješenja koja ćete vrlo lako koristiti i tako biti produktivniji i zadovoljniji na poslu. 

1. Odlučite što želite od dana 

Prakticiranje “mindfulnessa” ili uživanja u trenutku može biti od velike pomoći za vašu produktivnost tijekom radnog dana. Jackson savjetuje dan započeti meditacijom gdje ćete par minuta sjediti u tišini, duboko udahnuti i odabrati jednu riječ ili rečenicu koja će vam biti misao vodilja cijelog dana. 

“Možete si reći: “Moja namjera je da se danas osjećam uspješno” ili ” Želim da dan bude ugodan” te razmislite kako možete to i ostvariti. Možete koristiti samo jednu riječ kao naprimjer “zahvalnost” koja će odrediti kako ćete reagirati na događaje tijekom dana. Tako ćete ostati fokusirani na prioritete ali biti uzbuđeni radi dana koji je pred vama. 

Evo nekoliko pitanja koja predlaže, a koja biste trebali postaviti sebi prije odlaska na posao: 

  • Što mi je danas važno?
  • Što mi je cilj?
  • Čemu se danas nadam? 
  • Što uspjeh znači za mene? 

Tuga utječe na pluća, a briga na slezenu! Evo kako emocije utječu na vaše organe

2. Ugasite mobitel i ne odustajte 

Upravo je odmor od tehnologije najbolji poticaj za vaš mozak ujutro, a ako mu ne dopustite da malo odmora od silnih informacija lako će biti pod stresom, posebno ako pročitate nešto što vas uzrujava. Puno je aktivnosti u kojima možete uživati, a za koje vam nije potreban mobitel, možete čitati knjigu, pisati dnevnik ili se istegnuti. Dobrobiti ovakvog opuštanja će vas pratiti tijekom cijelog dana, navodi Sorensen jer ćete imati osjećaj da su vam baterije pune. 

Psihologinja voli svoja jutra obogatiti čitanjem knjiga svojoj djeci ili ispijanjem šalice kave dok čeka da se ostatak obitelji probudi. “To su slatki, tihi trenuci u kojima se kvalitetno družim sama sa sobom i tome se uvijek radujem. Potpuno me osvježi i spremna sam za posao”, navodi. 

3. Učinite jutra zabavnim 

Zabavljati se je važan dio pripreme za dan, navodi psihologinja. Pronađite nakon buđenja jednu malu stvar koja će vas nasmijati ili jednostavno ujutro stavite osmijeh na lice koji će postati dio rutine. Laura Pendergrass, psihologinja, navodi da je potrebno potaknuti endorfin ujutro kako bi cijeli dan protekao u pozitivnom raspoloženju, bilo da se radi o plesu na omiljenu pjesmu dok se spremate na posao ili pozivu prijatelja koji vam je na zabavan način poželio dobro jutro.

Riješite se tereta emocionalnih trauma iz prošlosti u 3 koraka jer mogu biti uzrok bolesti

“Briga o sebi je isto dio zabave i važna je kao bila koja druga zdrava navika.“, navodi Pendergrass kako uvijek par minuta prije odlaska na posao upali dokumentarnu emisiju o prirodi, i upravo ta navika čini veliku razliku u raspoloženju. “Prepoznajemo važnost igranja kada su u pitanju naša djeca, ali zaboravljamo da se i mi odrasli moramo zavaljati. Na nama je da sami osiguramo priliku za to kako bismo u život unijeli malo boje da nam dan ne bi bio potpuno siv”, zaključuje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo